U trendu

Izložba „Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata“

BEOGRAD – Izložba „Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata“ biće otvorena 4. oktobra u Legatu Petra Lubarde na Dedinju.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić.

U godini u kojoj Kuća legata obeležava 15 godina od osnivanja, bogatim programom bi se ukazalo na kontinuitet ideja i vrednosti ostvarenih u njenom dosadašnjem radu. Okosnicu programa čine izložba Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata i Svečana akademija.

Autor i kustos izložbe MA Dina Pavić, istoričarka umetnosti, odabrane radove iz kolekcije Kuće legata smestila je u tri celine – portreti, promene i procesi i u nekoliko potpriča čije su teme zaokupirale umetnike, a koje za okosnicu imaju ideju modernosti. Moderna je uzeta kao vremenski okvir i umetničko nasleđe/iskustvo koje je pratilo rad umetnika čija su dela izložena. Izložbu čine radovi Olge Jevrić, Olge Jančić, Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića, Save Šumanovića, Petra Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Petra Dobrovića, Milenka Šerbana, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović, Ljubice Cuce Sokić…

Katalog izložbe čine tekstovi autorke i kustosa izložbe MA Dina Pavić i profesora Nikole Krstovića s reprodukcijama izloženih radova. Pored umetničkih dela iz kolekcije Kuće legata, u ambijentalnoj postavci će se predstaviti i bogat dokumentarni materijal darodavaca Kuće legata.

Izložbu prati i dodatni program koji čine predavanja o pojedinačnim legatima, filmovi o darodavcima i zastupljenim slikarima na izložbi, stručna vođenja kroz postavku, radionice za decu…

Na ovaj način Kuća legata želi da podseti stručnu i širu javnost na značaj pojedinačnih umetnika o čijim se delima stara, ali i na značaj institucije legata ističući nekoliko njegovih aspekata: pretvaranje privatnih u javne zbirke, uloga darodavca, očuvanje i prezentacija kulturne baštine, ali i važnosti legata kao nezaobilaznog predmeta istorijsko-umetničkih i muzeoloških proučavanja.

Misija Kuće legata je da se predstave umetnici i darodavci Kuće legata, promoviše institucija legata u Srbiji i skrene pažnja na značaj legata za nacionalnu istoriju umetnosti, uz širenje opšteg znanja o najznačajnim ličnostima naše kulturne istorije.

Realizaciju izložbe su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.