U trendu

Izložba o nastanku pozorišne umetnosti i osnivanja UDUS-a

NOVI SAD – Izložba povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja staleške organizacije dramskih umetnika Srbije (UDUS), posle Beograda, večeras je otvorena i u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu.

Izložbu je otvorila glumica Mira Banjac, a publici se obratio predsednik UDUSA-a, glumac Vojislav Brajović.

Svečanom otvaranju prethodio je performans savremenog cirkusa, prema motivima „Putujućeg pozorišta ŠopalovićW Ljubomira Simovića, kojim je poslata poruka da kultura neće dozvoliti da preovladaju kič i šund.

Predsednik UDUS-a Vojislav Brajović rekao je za Tanjug da je ono čime glumci i pozorišni umetnici mogu biti ponosni jeste to „što su kao pozorište u svetu priznatiji, nego u svojoj zemlji“, te da je najteže biti priznat u svojoj zemlji.

„Mnogo je važnije to za šta su se borili glumci koji su 1919. osnovali UDUS, oni su videli u novom svetu šansu da svoju umetnost stave na zdrave noge, jer ona je uvek bila nekako skrajnuta, zato je i osnovano Udruženje. Dakle, mnogo je važnija ta njihova borba, nego samo osnivanje Udruženja“, rekao je Brajović.

On naglašava da ta borba za umetnost traje i dalje, što je važno, jer umetnost čuva jezik.

Time se „čuva nacionalni identitet, time jedino znamo da kažemo svoje emocije na pravi način“, rekao je Brajović.

Postavka izložbe „Pozorište u vremenu svakom“ nalazi se u holu SNP-a, a posetioci je mogu pogledati do 20. decembra.

Jedan od autora, Zoran Maksimović, kaže da je posebna čast što je prvo gostovanje ove izložbe baš u najstarijem nacionalnom teatru, SNP-u.

„Posebno mi je zadovoljstvo što je ova izložba u pozorišnom prostoru, pa će publika, dolazeći na predstave, moći da vidi nešto i od istorije našeg pozorišta“, kaže Maksimović.

On precizira da će posetioci ovde moći da vide istoriju pozorišta u Srbiji, prve profesionalne korake domaće pozorišne umetnosti i zapravo tragove gotovo osam vekova pozorišne istorije zemlje.

Obimna trmatska postavka prati razvoj srpskog pozorišta, kako bi javnosti predočila pozorišnu delatnost kao istinski važan segment društvenog života i pokaže kao su pozorišna umetnost i pozorišni umetnici uticali na modernizaciju i demokratizaciju društva.

Eksponati prate vreme od srednjeg veka, odnosno od vremena kada je prvi put pomenuta reč „glumac“.

Postavkom je ispraćena i značajna aktivnost Joakima Vujića u Kragujevcu, tokom sticanja nezavisnosti od turske vlasti Kneževine Srbije, ali, između ostalog, i rad pozorišta u međuratnom periodu, u Beogradu i u Novom Sadu, Nišu, Skoplju.

Na izložbi su prikazani radovi petoro autora – Mirjane Odavić, Zorana Maksimovića, Miroslava Perišića, Jelene Kovačević i Snežane Lazić.

Posle Novog Sad planirano je da izložba bude otvorena u Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.