U trendu

IzloĹžba o razvoju i primeni rendgena 27. oktobra u Beogradu

BEOGRAD – IzloĹžba “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas“ autora Jelene Jovanović Simić, Aleksandra Markovića i Vladimira Petrovića biće otvorena 27. oktobra u Galeriji 51 u Beogradu u organizaciji Muzeja nauke i tehnike i trajaće do 30. novembra, saopĹĄili su danas organizatori postavke.

Po rečima organizatora, ova postavka predstavlja istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili srpski naučnici Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.

Izložba prati put srpskih naučnika koji su dali svoj doprinos tokom druge industrijske revolucije krajem 19. veka, sve do današnjeg perioda digitalne transformacije i novog talasa doprinosa srpskih stručnjaka u aktuelnoj četvrtoj industrijskoj revoluciji na globalnom nivou, a u kojoj “srpska nauka na polju digitalne medicine i ostalih segmenata digitalne tehnologije ostvaruje značajne rezultate.“

Pored toga, cilj izložbe je i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme.

“U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadaĹĄnjoj Jugoslaviji, fabrika “Jugorendgen“ jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih ĹĄirom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih 90-ih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su mnoga industrijska preduzeća prestala s radom, među njima i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je osnovala preduzeće “Visaris“ i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja – digitalnih rendgenskih aparata“, navode organizatori.

Kao i nekada “Jugorendgen“, “Visaris“ je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

Pored promocije srpskih naučnih dostignuća u ovoj oblasti medicinske dijagnostike i terapije, cilj izložbe je i unapređenje znanja iz oblasti istorije medicine i istorije razvoja industrije u Srbiji i popularizacija nauke, posebno među generacijama koje odrastaju u digitalnom dobu.

Osim fotografija i dokumenata, ovom prilikom biće izloženi i stari rendgenski aparati, oprema i sredstva za ličnu zaštitu od zračenja, prve rendgenske cevi proizvedene u Jugoslaviji, kao i najnoviji digitalni rendgenski uređaji.

Sastavni deo izloĹžbe su sadrĹžaji u obliku virtuelne stvarnosti i edukativne digitalne igre za decu i omladinu koje su kreirali najbolji polaznici besplatnih edukativnih programa za razvoj igara – Nordeus Hab i Crater Training Center.

Tokom trajanja postavke biće organizovana i stručna vođenja, predavanja i edukativne radionice za decu, omladinu i studente.

Realizaciju ove izloĹžbe podrĹžalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.