U trendu

IzloĹžba „Ovde su nekada bili zmajevi“ u Galeriji DOB

BEOGRAD – IzloĹžba „Ovde su nekada bili zmajevi“ umetnice Darije Dragojlović biće otvorena sutra uveče i trajaće do 27. aprila u Galeriji Doma omladine Beograda, najavili su iz DOB

Radovi autorke u poslednjem ciklusu naziva Homogeno u nehomogeno” predstavljaju led kao fenomen, i jednu u nizu prirodnih pojava, koji je u konstantnom procesu modifikovanja svog stanja i funkcije na planeti Zemlji.

Odstupajući od sagledavanja ekoloških aspekata, kao i saznanja iz oblasti koje se zasnivaju na proučavanju klimatskih promena i stanja životne sredine, ovaj fenomen umetnica Dragojlović uzima kao polaznu tačku na osnovu koje pokušava da uobliči i objedini tumačenje kroz lično vizuelno istraživanje.

Dragojlović pojam leda iščitava kao simbol – obeleĹžje, prirodni spomenik, simboličnu Ĺžrtvu (stvaranje, nestajanje, predikcija), koja se ogleda u oslikavanju druĹĄtvene sredine.

U osnovi istraživanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prirodnih fenomena jeste pokušaj da se izloži jedno od viđenja na pitanje: Kako smo nekada, a kako danas gledamo na stanje prirodnih pojava, i kako je i da li moguće predvideti njihovu budućnost?

Darija Dragojlović (26) rođena je u Kraljevu, a master studije je okončala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, na smeru – slikarstvo.

Osnovne studije je završila na Filološko-umetničkom fakultetu kao diplomirani primenjeni umetnik, na odseku zidno slikarstvo.

Do sada je realizovala šest samostalnih izložbi i učestvovala je na likovnim kolonijama i stručnim praksama u oblasti konzervacije i restauracije kulturnog nasleđa.
Član je SULUV-a (Savez udruĹženja likovnih umetnika Vojvodine) i kolektiva „Ĺ ok zadruga“ iz Novog Sada, u okviru koje je od 2021. godine jedan od urednika likovnog programa.

U svom radu umetnica preispituje individualan i kolektivan efekat čovečanstva na planetarni ekosistem.

Od ove godine dostigla je status samostalnog umetnika i trenutno Ĺživi i radi u Novom Sadu.

Posetioci mogu gledati izloĹžbu od srede u Galeriji DOB, radnim danima i subotom od 12h do 21h, nedeljom od 12h do 18h, dok ponedeljkom prostor ne radi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.