U trendu

Izložba „Palindrom” otvorena u Biblioteci grada Beograda

BEOGRAD – Izložba kolaža “Palindrom” autora Dragane B. Stevanović i Gorana Jureše otvorena je večeras u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i trajaće do 24. februara.
Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Ivona Fregl, koja je podsetila da je dvoje umetnika zajedničko izlaganje radova započelo 2017. godine izložbom „Crno polje“ u galeriji “Lucida” u Beogradu i poznatoj „Galeriji Milorada Bate Mihailovića” u Pančevu.
Ideja je bila tada, kao i danas, da Stevanović i Jureša suprotstave i uporedo predstave svoje radove kojima je određen formalni ili konceptualni element zajednički, ali iskazan na različite načine, stoji u predgovoru kataloga izložbe, autorke Ivone Fregl.
U novoj izložbi „Palindrom“, zajednički imenilac je upotreba tehnike kolažiranja, dok lične prirode i poetike umetnika i njihovih radova ostvaruju energičan dijalog.
Autorka Dragana B. Stevanović prepliće i nadovezuje odabrane fragmente svojih započetih i nedovršenih crteža u okvire novih kompozicija.
Kolaži Gorana Jureše predstavljaju studije razmišljanja o ljudskoj prirodi i istoriji u kojima je strah glavni pokretač svih akcija.
Dragana B. Stevanović je 2001. diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti Novi Sad, da bi 2005. magistrirala na Katedri za crtež, u istoj ustanovi, gde od 2006. godine radi na toj Katedri, trenutno u zvanju vanredne profesorke.
Ona je 2019. doktorirala na programu Interdisciplinarnih studija, grupe za Višemedijsku umetnost, Univerziteta umetnosti u Beogradu
Goran Jureša je diplomirao takođe na AU Univerziteta u Novom Sadu 1998. i na istom fakultetu 2002. je magistrirao, a 2019. godine završio i doktorske studije.
Od 2020. radi kao redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu na katedri za grafičko inženjerstvo. On je izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a laureat je i brojnih priznanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.