U trendu

Izložba slika Dade Đurića 5. juna u Kombank dvorani

BEOGRAD – Izložba dela crnogorskog slikara Miodraga Dade Đurića (1933-2010), iz zbirke Novice Jovovića, biće otvorena u subotu, 5. juna u 19 sati u Galeriji Kombank dvorane u Beogradu.

„Izložba slika vrsnog i svestranog umetnika, otvoriće sasvim nova pitanja o umetnosti i životu i doneti odgovore prožete bojama, elementima i prirodom kakvu ranije nismo doživeli, prirodu udaljenu od stvarnosti, prirodu koja nudi novu realnost. Zbrika Novice Jovovića donosi duh Dadovog slikarstva koje postavlja krajnja pitanja“, saopšteno je danas iz Kombank dvorane.

Kako navodi esejista Branko Kukić u svojoj recenziji, Đurićevo slikarstvo je „s jedne strane povest o čovekovoj ludosti, o stradanju zbog te ludosti, i s druge povest o trijumfu prirode, o njenom savršenstvu u odnosu na čoveka“.

„I sam Dado je govorio: ‘Može li se zamisliti da slikarstvo nekud vodi? Ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To je zastrašujući jednosmer. Ono ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda'“, kaže se u saopštenju Kombank dvorane.

Cetinjanin Đurić je završio Umetničku školu u Herceg Novom i upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, da bi 1956. godine otišao u Francusku, gde je prvu samostalnu izložbu imao 1958. u Galeriji „Danijel Kordije“, a retrospektivu 1981. u „Boburu“ u Parizu. Njegova dela se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.