U trendu

IzloĹžba Smrt (na) ekranu od 5. novembra u Salonu MSUB

BEOGRAD – IzloĹžba „Smrt (na) ekranu“ Mladena Miljanovića, koji istraĹžuje temu smrti kroz raznovrsne umetničke forme, biće otvorena 5. novembra (19:00) u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i trajaće do 31. januara.

Iz MSUB je danas saopĹĄteno da MiIjanovićeva izloĹžba obuhvata dela nastala od 2020. do 2021. godine, kada se „intenzivno bavio istraĹživanjima slika smrti i smrti slike, gde se prepoznaje jasan tematski fokus na pandemiju kovid-19“.

„IstraĹživanje modela reprezentacije slika smrti, kao i posmrtne reprezentacije umetnički opredmećenih formi industrijskih produkata savremenih tehnologija komunikacije, reflektuje se kroz delove ambijentalne instalacije – pomenute produkte: računare, mobilne telefone i digitalne televizore“, naveo je MSUB.

Kako je saopĹĄteno, u ambijentalnoj instalaciji „Smrt (na) ekranu) Miljanović tehnikom obrade kamena, u materijalu koji se najčešće koristi za obeleĹžavanje smrti, „stvara u semantičkom smislu, svojevrsne spomenike ovim uređajima“.

Iz MUSB je navedeno da je Miljanovićeva namera, između ostalog, da izloĹžbom „pokuĹĄa dati neku vrstu odgovora, umetničke izjave, koji su to druĹĄtveni, politički ili kulturoloĹĄki medijski prostori smrti koji svojom definicijom viĹĄe govore o golom Ĺživotu, te koliko je Ĺživot kao takav proĹžet idejom ili strahom od smrti“.

Miljanović je radio u klesarskoj radionici na izradi nadgrobnih spomenika, a diplomirao je 2005. godine slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, gde je magistrirao i predaje umetnost novih medija. IzloĹžbu su podrĹžali Grad Banja Luka, „ACB galerija“ BudimpeĹĄta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije i Akademija umjetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.