U trendu

Izložba „Grupni portret…“ u čast šesdeset godina Salona MSU

BEOGRAD – Izložba „Grupni portret: šezdeset godina Salona Muzeja savremene umetnosti“ biće otvorena 23. jula u Salonu MSU, najavili su iz MSUB

Izložbu će otvoriti: Marijana Kolarić, direktorka MSU, Irina Subotić, profesor emeritus i nekadašnja kustoskinja MSU i Una Popović, kustoskinja izložbe

Ove godine se obeležava šezdeset godina postojanja i rada muzejskog depadansa, galerije – Salona Muzeja savremene umetnosti.

Kada je u proleće 1961 godine, četiri godine pre otvaranja Muzeja, započeo sa radom, Salon Moderne Galerije – današnji Salon Muzeja savremene umetnosti u ulici Pariska 14 – predstavljao je prvu beogradsku galeriju koja je imala svoj stalni program, pravilnik i koncepciju.

Izložba je strukturisana hronološki.

Pored dokumentarne građe, ranih fotografija postavki, kataloga, video arhiva predstaviće se i nekolicina dela iz zbirke MSU, autora koji su izlagali u Salonu tokom proteklih godina.

Izložena umetnička dela u ovoj hronološkoj strukturi, medijski i po konceptu različita, treba da upute na promociju diverziteta umetničkog izraza pri galerijskoj programskoj strategiji tokom decenija.

Početkom sedme decenije 20. veka u Salonu MSU kao i na domaćoj sceni bili su prisutni različiti vidovi asocijativne, geometrijske i lirske apstrakcije, enformel i dr.

Sedamdesetih godina najaktuelnije su dve disparantne pojave i kroz program galerije se predstavljaju konceptualna umetnost, minimalističko slikarstvo, ali prisutni su i „neoromantizam“ kao i program gostujućih izložbi i galerija.

Početkom osamdesetih dolazi do obnove slike (postmodernizam) što se manifestuje u tendencijama: slikarstvo velikog gesta, eklekticizam, slikarstvo memorije, nova geometrija – što se takođe vidi po prisutnim izložbama (Mileta Prodanović, Nada Alavanja, Tahir Lušić, Milovan De Stil Marković, Marija Dragojlović i dr) ali i samostalnih izložbi konceptualnih umetnika (Raša Todosijević, Marina Abramović, Neša Paripović, Zoran Popović, Era Milivojević, Gergelj Urkom i dr).

Kraj decenije karakterišu novi eksperimenti u skulpturi (Mrđan Bajić, Dragoslav Krnajski i dr).

Devedesete su od najvećeg broja kritičara ocenjene kao vreme umetničkog pluralizma.

Salon MSU u to vreme pravi i dosta različitih fotografskih izložbi i promoviše značajno i ovaj medij.

Umetnici koji će biti predstavljeni na izložbi delima koja se nalaze u zbirci MSU, a koji su izlagali tokom proteklih decenija i godina u Salonu MSU: Miodrag B. Protić, Nedeljko Gvozdenović, Miodrag Mića Popović, Dušan Otašević, Milo Milunović, Nedeljko Neša Paripović, Grupa OHO, Zoran Popović, Katalin Ladik, Viktor Macarol, Dragan Pešić, Milan Aleksić, Stevan Živadinović- Vane Bor, Jelena Trpković, Vladimir Nikolić, Katarina Zđelar, grupa Apsolutno, Tanja Ostojić, Nikola Marković.

Izložba podrazumeva početnu tačku za rad na realizaciji monografije o Salonu Muzeja savremene umetnosti koja se planira tokom narednih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.