U trendu

Izlozba“Jedan minut zauvek“ Ervina Vurma traje do 8. avgusta

BEOGRAD – Izložba „Jedan minut zauvek“ austrijskog umetnika Ervina Vurma biće otvorena do narednog ponedeljka, 8. avgusta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), a nakon toga muzej će biti privremeno zatvoren do 24. septembra zbog postavke nove izložbe, saopštili su iz MSUB.

Navedena postavka je svečano otvorena 7. aprila kao prva samostalna izložba istaknutog austrijskog autora u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu.

Kustosi izložbe su Maja Kolarić i Žerom Sans, i MSUB direkcija podseća da će i ovog četvrtka u 17.30 časova i u subotu od 13h bitiorganizovano javno vođenje za posetioce.

Pored opšte i stručne domaće javnosti izložbu su posetili na otvaranju i Džulija Pejton Džons – dugogodišnja direktorka “Serpentine galerije” u Londonu od 1991 do 2016, trenutno međunarodna direktorka galerije “Thađaeus Ropac”, Helmut Fridel – teoretičar umetnosti, dugogodišnji direktor i kustos “Lenbaćhaus” u Minhenu od 1990 – 2013. godine.

Takođe, izložbu su posetili i Džulija Hotner – direktorka galerije “Koning” , profesor dr Valter Smerling – direktor Muzeja “Kuperšmil” za modernu umetnost u Duizburgu i Angela Štif – direktorka “Albertine Modern” u Beču.

Osim njih, 6. maja su sa umetnikom Vurnom Muzej i izložbu posetili i Kler Lili – direktorka galerije „Yorkshire Sculpture Park“ u Engleskoj, Majkl Hju Vilijams – direktor “Albion Barn” galerije u Oksforširu (Engelska) i Čeri Čeng Ksiao Meng – direktorka privatnog Muzeja u Kini.

Ispred Muzeja savremene umetnosti umetnik Ervin Vurm održao je 30. maja Javno predavanje u okviru izložbe Jedan minut zauvek, gde se u dinamičnom i duhovitom izlaganju osvrnuo na najznačajnije momente svoje bogate karijere od punih 30 godina.

Tokom trajanja izložbe Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio je počasni doktorat ovom austrijskom umetniku.

Vurm je tek deseti dobitnik te počasne akademske titule u višedecenijskoj istoriji Univerziteta umetnosti, a svečano mu je uručena 1. juna u Rektoratu umetnosti.

Titula mu je dodeljena „zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima“, kako je navedeno u saopštenju i obrazloženju.

Pre nedelju dana u poseti MSUB bili su dr Klaus Albreht Šreder, direktor muzeja Albertina, ispomenuta Angela Štif dirktorka muzeja Albertina modern iz Beča koja sprema veliku Vurmovu izložbu za 2024. godinu.

Do sada su održana brojna vođenja za učenika škola iz cele Srbije, i mnoge posete ambasadora.

Od 9. avgusta muzej će biti privremeno zatvoren za posetioce sve do 24. septembra zbog postavke nove izložbe.

Za to vreme publika može posetiti aktuelne izložbe, u Salonu MSUB „Prepreka ili prag“, umetnice Sanje Latinović, a u Galeriji -legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića grupni izložbu „Stavovi i forme/ Umetnost kao forma mišljenja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar