U trendu

Izraelski arheolozi: Otkriveni novi svici sa Mrtvog mora

JERUSALIM – Izraelski arheolozi objavili su danas otkriće desetina novih fragmenata svitaka sa Mrtvog mora sa biblijskim tekstom pronađenim u pustinjskoj pećini, za koje se veruje da su skriveni tokom jevrejske pobune protiv Rima pre gotovo 1.900 godina.

Na fragmentima pergamenta je tekst na grčkom iz Knjige Zaharija i Naum, a radiokarbonskom metodom je uvrđeno da potiču iz drugog veka naše ere, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete, a prenosi agencija AP.

To je prvo novo otkriće takvih spisa u pustinji južno od Jerusalima posle 60 godina.

Veruje se da su fragmenti skriveni u pećini za vreme oružanog ustanka Bar Kohbe protiv Rima u vreme vladavine imperatora Hadrijana, između 132. i 136. godine nove ere.

„Svici sa Mrtvog mora“ ili „Kumranski spisi“ sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstova iz Hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Kumran, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog istorijskog i religijskog značenja pošto sadrže jedine poznate preživele kopije biblijskih dokumenata nastalih oko 100. p. n. e., te sadrže dokaze o značajnoj raznolikosti vere i prakse unutar kasnog judaizma.

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.