U trendu

Jubilej srpske kinematografije obeležava se 28. decembra

BEOGRAD – Filmski program i predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića biće održani 28. decembra u Muzeju kinoteke povodom obeležavanja 110 godina srpske kinematografije, ali i 126 godina od prve filmske projekcije na svetu, koju su braća Limijer priredila u Parizu.

„Slavimo 110 godina od prvog srpskog igranog filma „Karađorđe“ i početka organizovane filmske produkcije u Srbiji, koju je započeo Svetozar Botorić. Tim povodom održaću predavanje u formi filmske istorijske čitanke o 110 ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod od 1904. do 1945. godine“, najavio je Erdeljanović.

On navodi da je njegovo predavanje vrsta audio-vizuelne enciklopedije.

„Snimke ličnosti koje sam odabrao pratim komentarima i njihovim kratkim biografijama. Taj veliki kolaž napravio sam od onoga što posedujemo“, kaže Erdeljanović i dodaje da mnoge značajne ličnosti iz perioda 1904-1945. godine još nisu nađene na filmu, a neke od njih nisu nikada ni snimljene.

Izbor obuhvata ličnosti različitih profila – od kraljevskih porodica, preko državnika i političara, do vojskovođa i oficira, crkvenih velikodstojnika, naučnika, književnika, slikara, sportista, glumaca i reditelja.

Prvi put će biti predstavljena dva pečata preduzeća Svetozara Botorića, koja su nedavno otkupljena od privatnog kolekcionara.

Nakon predavanja, u Muzeju kinoteke biće prikazano šest dokumentarnih ostvarenja producenta Botorića, kao i dva igrana filma „Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi“ i „Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar