U trendu

Karles Santos na Oktobarskom salonu

Na ovogodišnjem 47. po redu Oktobarskom salonu, Beograđanima će se predstaviti čuveni španski umetnik Karles Santos (Carles Santos). U njegovu čast, Institut Servantes organizuje izložbu audio-vizuelnih radova koja će biti otvorena do samog kraja trajanja Salona.

Film „La-re-mi-la“ („La Re Mi La“; 1979) prikazuje ovog neobičnog multimedijalnog umetnika kako na klaviru izvodi partituru sastavljenu od kratkih muzičkih delova. Svaki od njih posvećen je po jednoj osobi, a likove svih osoba Karles dočarava izrazima lica. Radi se o poznatim ličnostima iz sveta filma, pozorišta, opere, istorije i književnosti. Tokom filma Karles „glumi“ Napoleona, Drakulu, Hitlera, Franka, Kleopatru i mnoge druge, objedinjujući tako muzički izraz i glumu. I sam je više puta isticao povezanost svog tela i klavira.

Veza ženskog tela i klavira takođe je neraskidiva u očima ovog umetnika. Za njega su i jedno i drugo podjednako vredni truda i požrtvovanja. U video-projekciji „Anem, anem a volar“ („Let’s Fly, Fly, Fly Away“; 1982) , koju je režirao Manuel Esteban, Kerles Santos ulicama Barselone s velikim naporom gura klavir i na njemu prelepu ženu. Poznat je i video rad „Minimalet sur mer“ u okviru kojeg Santos svira klavir na malom drvenom splavu pred rodnim gradom Vinarošom.

Karles Santos je za vreme svoje posete Beogradu održao i dva koncerta. Prvi od njih održan je 30. septembra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Santos je tada svirao muziku preminulog multimedijalnog umetnika Žoana Brosa, i to u prostoru u kom je bila izložena Brosova instalacija. Iste večeri, u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti predstavio se kao kompozitor na koncertu „No to no“, svirajući sopstvena dela. I ovoga puta, koncert je prerastao u performans koji spaja muziku i teatar.

Karles Santos je rođen 1940. godine u Vinarošu, a školovao se na muzičkim konzervatorijumima u Barseloni i Parizu. Profesionalnu karijeru počinje 1961. godine svirajući dela Bartoka i Vebera. Tokom svog višedecenijskog umetničkog rada, snimio je nekoliko albuma, filmova i održao veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu te tako postao jedan od vodećih umetnika Španije.

Koristan link:
Oficijelni sajt Oktobarskog salona
Oficijelni sajt Karlesa Satosa

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.