U trendu

“Kelti” dobili veoma pozitivnu kritiku u Berlinu

BERLIN – Debitantski celovečernji igrani film rediteljke Milice Tomović “Kelti” već je dobio prvu pozitivnu kritiku u cenjenom britanskom filmskom magazinu „Skrin dejli“ (Screen Daily) nakon svetske onlajn premijere sinoć u zvaničnom programu „Panorama“ 71. Berlinskog filmskog festivala, stoji na sajtu Filmskog centra Srbije.

Na početku prikaza kritičarke Sare Vord, stoji da se „ovaj fluidni dugometražni prvenac rediteljke prema svom narativu odnosi kao prema mikokosmosu istrošenih života svojih protagonista, kao i dezintegracije Jugoslavije, a da, pritom, nikada ne biva previše očigledan, glomazan i opterećen simplifikacijama“.

Umesto toga, kako se navodi, „film luta kroz haotični dan i burnu noć kako bi naslikao portret ljudi koji na svojim plećima nose teret nesigurnih vremena i koji pokušavaju da pronađu smisao i nešto stvarno, bilo to makar i samo na trenutak“.
Kritičarka i publicistkinja Sara Vord dodaje i da je ovaj film „svedočanstvo o značaju scenarija koga krase dobra struktura i vešto uspostavljen ritam, gde ništa nije prenaglašeno“, a na kraju ističe i da u slučaju ovog filma „krajnji rezultat podseća na mešavinu filmova ‘Ta čudna mala mačka’ i ‘Ledena oluja’, čak i bez vizuelne formalnosti prvog, odnosno, motiva razmene ključeva drugog pomenutog filma.

To se pokazalo kao ubedljiva kombinacija, a “Kelti” beleže detalje jednog jedinog dana strastvenim okom koje pomno, bez treptanja posmatra, istražujući sve zamašnije prelome i dugovečne veze koje proističu iz toga, zaključuje se u prvoj, veoma afirmativnoj kritici o novom domaćem filmu “Kelti”.
Rediteljka Milica Tomović, poznata i po TV seriji „Jutro će promeniti sve“, potpisuje i scenario filma, dok uloge tumače Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Olga Odanović, Jovan Belobrković i drugi.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.
Festival u Berlinu se održava iz dva dela, zbog pandemije kovid-19, tako da je od 1. marta do danas u toku prvo poglavlje – onlajn takmičenje i dodele nagrada, dok će drugi segment – prikazivanje fimova za javnost, biti nastavljen od 9. do 20. juna, a planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.