U trendu

Kina: Jedan gen povećava prinos pirinča za 50 odsto

PEKING – Kineski naučnici su uspeli da uticanjem na jedan gen kod pirinča povećaju prinos ove biljke za 50 odsto, a da pritom i skrate period vegetacije biljke, preneli su kineski mediji.

Naime, utvrđeno je da prekomerna ekspresija ovog gena može povećati prinos za više od 50 odsto kod najčešće vrste pirinča, a pritom je vegetacija pune dve nedelje kraća, odnosno berba stiže dve nedelje ranije.

Istraživači su testirali pirinač sa izmenjenim genom u oblastima širom Kine, a ovo otkriće bi moglo biti značajan korak u procesu proizvodnje dovoljnih količina hrane.

Predvodnik tima sa Kineske akademije poljoprivrednih nauka DŽou Venbin naveo je da testiranje ovog gena traje od 2018. godine u oblastima sa različitim klimatskim uslovima i da su rezultati izuzetno povoljni.

„Korišćenjem ovog gena prinos je porastao za 41-68 odsto, dok je indeks žetve povećan za 40-55 odsto u zavisnosti od oblasti“, naveo je Venbin.

Poboljšanje fotosinteze i efikasnosti korišćenja gena „OsDREB1C“ pokazalo se kao osnova za postizanje visokih prinosa i ranije zrelosti pirinča.

Ovaj gen se nalazi i u drugim biljkama, a njegovom ekspresijom kod pšenice podignut je prinos za 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.