U trendu

Kina planira prvu potragu za naseljivim planetama

PEKING – Kineski naučnici su predložili svemirski projekat za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop kako bi se otkrile naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svetlosne godine od naše planete.

Kako prenosi Kineski međunarodni radio, projekat je nazvan „Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete” (Closeby Habitable Exoplanet Survey, skreaćeno ĆES). Ako bude uspešno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvezde slične Suncu.

Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.

„ĆES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolevka života“, rekao je Đi Đijanghui, profesor iz Opservatorije Purpl Mountajn pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije ĆES.

Đi je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svetlosnih godina daleko od Zemlje.

„Otkriće obližnjih naseljivih svetova biće veliki proboj za čovečanstvo, a takođe će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti“, dodao je Đi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar