U trendu

Kipovi Bude minirani i uništeni

Jedno da najvećih kulturnih blaga Azije i nekadašnja velika turistička atrakcija u Afganistanu, je 10. marta minirana i uništena. U pitanju je arheološko nalazište blizu Bamiyan-a, koje datira iz perioda između II i V veka naše ere, a koje čini grupa kipova Bude. Dve najveće među statuama su ujedno i jedne od najvećih te vrste u čitavoj Aziji: prva je visoka 53, a druga 38 metara.

Za ovo nedelo su odgovorni vladajući Talibani, radikalni muslimani, koji su zbog uništenja kulturnog blaga doživeli osudu čitavog sveta, pa i većine islamskih država. Danas je u Afganistanu dominantna islamska veroispovest, a statue su nastale u periodu kada je ova zemlja bila jedan od budističkih centara, a sama lokacija sa pomenutim kipovima cilj hodočašća budističkih vernika.

Bez obzira na apele svetske zajednice, pa i samog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, Talibani su sproveli svoj plan o uništenju, tvrdeći da je to unutrašnje, versko pitanje. Razlog: očišćenje zemlje od neislamskih simbola i obeležja.

Apeli susednog Pakistana, Šri Lanke i Japana, kao i predstavnika najveće svetske muslimanske organizacije, Islamske konferencije, su ostali bez rezultata, a afganistanski ministar spoljnih poslova se u Pakistanu susreo sa Kofijem Ananom i potvrdio da su radovi na uništenju u toku. Pošto je novinarima bio zabranjen pristup na lokaciji gde je miniranje izvršeno, o završetku varvarskog čina su svetsku javnost izvestili nezvanični izvori u samom Afganistanu.

Štura izjava za javnost ministra inostranih poslova je glasila: „Razlozi su unutrašnje – religijske prirode. Nismo mogli da ignorišemo nešto što je u suprotnosti sa našom verom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.