U trendu

Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala u Ateljeu 212

BEOGRAD – Poznata Kompanija Ervea Kubija iz Kana sinoć je gostovala premijerno sa predstavom „Šta dan duguje noći“ u okviru 19. Beogradskog festivala igre (BFI), na velikoj sceni „Mira Trailović“ pozorišta Atelje 212.

Francuska predstava je bila već danima unapred rasprodata, a beogradska publika je na kraju izvođenja dugotrajnim aplauzom pozdravila umetnike savremene igre.

Maestralnu koreografiju potpisuje vlasnik ove pozorišne igračke trupe, spomenuti Erve Kubi, a svetska premijera ove jednočasovne magične predstave je održana 2018. godine u francuskom gradu Eks an Provansu.

Autor nije nepoznat domaćoj publici, jer je njegova spektakl predstava „Varvarske noći“ već izvedena na BFI sa velikim uspehom, i sada su po drugi put u prestonici Srbije pri čemu su ostavili još snažniji utisak nakon jedinstvenog i uzvišenog performansa.

Osim gostovanja sa predstavom, ova trupa je danas doprinela i u pedagoškom smislu, jer je autor kostima ove predstave i asistent koreografa – Giljom Gabriel održao master klas za zainteresovane mlade igrače u Nacionalnoj fondaciji za igru osnivača BFI – Aje Jung.

Gabriel je istakao u susretu sa medijima da je suština njihove trupe stvaralaštvo, ali da osim toga razvijaju vezu i sa publikom, kako na sceni, tako i van nje, na tim majstorskim časovima, gde se pokazuju mladima kako nastaju pokreti izvođača na sceni u njihovim predstavama.

Reditelj i koreograf Kubi je uoči premijere otkrio da obe predstave imaju uspeha u SAD, a „Varvarske noći“ više voli publika Italije, dok je scensko delo „Šta dan duguje noći“ postiglo trijumfe širom Nemačke.

Večerašnja predstava je realizovana prema istoimenom romanu (2006) alžirskog književnika Jasmina Kadra, koji je i blizak prijatelj sa Kubijem, a poznat je i film iz 2012. godine.

Delo je inspirisano tim romanom, prema motivima proze, jer je komad ipak u formi igre i neverbalne predstave, bez dijaloga, osim na samom kraju kada dolazi do kratkih replika, monologa.

Reč je o novoj adaptaciji scenskog dela koji su umetnici iz Kana igrali pre 10 godina i sa njim obišli gotovo čitav svet, gostovali na scenama Madrida, Berlina, Njujorka.

Predstava je više ostvarila uspehe na međunarodnoj sceni nego na tlu Francuske, i po onome šta su igrači izveli večeras, jasno je da komad komunicira sa beskrajnim univerzumom.

Grupa izvođača iz Maroka i Alžira tumara po sceni kao u nekoj komuni, čudnoj zajednici i veoma vezani, dišu kao jedan, izvode takve neviđene akrobacije, bukvalno lete kroz vazduh visoko sa kolutovima napred i nazad bez pauze, a publika je zanemela sve vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.