U trendu

Koncert Big Bend RTS i američkog džezera Džona Maršala

BEOGRAD – Orkestar Big Bend RTS-a i poznati američki džez muzičar Džon Maršal održali su u četvrtak uveče koncert u velikoj sali Kombank Dvorane.

Repertoar je bio sastavljen od džez standarda prema selekciji soliste Maršala, ali i druge numere koje ovaj kompozitor, pevač, a pre svega umetnik na trubi često svira na svojim koncertima.

Dobar deo su činila i dela koje je američki muzičar potpisao kao kompozitor.

Posvećen svom nastupu, Maršal se kratko obratio na početku i na kraju koncerta.

“Mnogo mi je drago što sam kod vas prvi put. Momci u Big Bendu su stvarno sjajni, divno sviraju. Danas sam obilazioi malo vaš grad, istraživao sam razne znamenitosti koliko sam stigao. Obišao sam vašu lepu tvrđavu Kalemegdan”, izjavio je džez trubač.

Kompozicije su pisane u specifičnim aranžmanima za trubu, u kojima je Big Bend imao novu priliku da se predstavi u drugačijem zvuku.
Koncert je bio veoma dinamičan sa presekom zanimljivih numera iz svetske baštine džez muzike, uz kolekciju Maršalovih projekata, na veliko oduševljenje publike.

Događaj je delovao kao pravi spektakl sa velikim brojem izvođača na sceni, koji su svojim umećem prošetali publiku kroz istoriju džeza i zaslužili aplauz nakon svake kompozicije.

Džon Maršal (69) je profesionalno nastupao kao džez trubač u Njujorku više od 20 godina, a njegova lista modernih umetnika džeza sa kojima je nastupao, zaista je impresivna.

Karijeru je započeo u ritam i bluz bendovima, salsa grupama i na slobodnoj džez sceni.

Jedan je od vodećih džez muzičara današnjice, a svirao je sa najvećim imenima ovog žanra – Badi Rič, Mel Luis, Lajonel Hempton, Džeri Maligen, Ornet Kolman, Beni Gudmen, Žorž Kolman, Dizi Gilespi.

Kao trubač usavršavao se kod istaknutog profesora duvačkih instrumenata Karmina Karuza.

U svojoj bogatoj karijeri vodio je džez kvintet „The Bopera House“ (1987-1991), a postao je i veoma traženi studijski svirač.

Od 1992-2017. bio je značajan kao solista Big Benda Nemačkog Radija u Kelnu, gde je snimao razne albume u formi CD-a.

Sa kvartetom i kvintetom gostovao je i snimao širom sveta, izdao je 12 kompakt diskova, kao lider ansambala i kao gost.

Poslednjih godina, pored pozicije istaknutog džez trubača i džezera koji svira flugerlhorn, Maršal se pokazao i kao odličan džez pevač, što je veoma ubedljivo dokazao i ove noći, tako da je teško odlučiti gde se bolje snalazi, sa trubom ili vokalno, uz to je uspešan kompozitor.

Maršal se na kraju koncerta od 100 minuta još jednom obratio auditorijumu rečima: “Hvala vam na pozivnici da vas posetim. Prijalo mi je ovo veče, i nadam se da ću sledeći put doći na malo duže da bih stigao da detaljnije upoznam vaš grad”.

Dirigent Big Benda je ove noći bio poznati džez muzičar Filip Bulatović, sa zapaženom karijerom u Americi, a u Beogradu gostuje na sceni kluba BitefArtCafe, što je učinio i ovog leta.

Bulatović je bio posebno nadahnut ove noći, jer je uz posao dirigenta, bio na neki način voditelj večeri, animirao je bend i publiku, uz nekoliko duhovitih opaski, ali i gegova, kada su mu nekoliko puta na pod ispadale hartije sa notama, što je izazvalo smeh u sali.

Big Bend RTS je je i jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji, i od osnivanja, 1954. godine, sarađuje sa velikim domaćim i stranim umetnicima.

Orkestar su duže vreme predvodili dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Tokom rada Big Bend je dobio izuzetne nagrade i priznanja – na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine osvojio je prvu nagradu.

Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva), uvek sa izuzetnim uspehom I pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike, kao i zvezde svetskog šou biznisa: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Big Bend je snimio mnoge studijske albume, kao i trajne snimke za Zvučni arhiv Radio Beograda i stvorio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.