U trendu

Koncert “Iz Rusije s ljubavlju” 10. marta na Kolarcu

BEOGRAD – Koncert pod nazivom “Iz Rusije s ljubavlju” izvešće 10.marta pijanista Nikolaj Luganski i violončelista Pavel Gomzijakov u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.
Na programu će biti odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija, u organizaciji muzičkih agencija Multikultivator i Jugorosgaz.
Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski kombinuje eleganciju i gracioznost kao pravi virtuoz, priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara.

Luganski je poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija.

Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. izdavajaju mu se nastupi sa državnim orkestrom Hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom, Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Cleveland orkestrom i NHK u Tokiju.

Slavni pijanista često nastupa i obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrom Malmea i Simfonijskim orkestrom Montreala.

Luganski je i profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine i umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu.

Londonski ‘Gramophone’, verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici, opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“.

Violončelista Pavel Gomzijakov kao solista i kamerni muzičar nastupao je svuda po svetu, a u julu 2007. nastupio je sa čuvenom pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija).

Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara, jer su imali turneje širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike, nastupajući u teatru Ćamps Elisees (Pariz), dvorani Victoria (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Filharmoniji u Kelnu i Konzerthaus-u u Beču.
Snimak njihovog koncerta – Sonata za violončelo i klavir od Šopena, u maju 2009. objavio je izdavač Dojč Gramofon i nominovan je za prestižnu nagradu Gremi.
Tokom poslednje dve sezone Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.