U trendu

Koncert orkestra Muzikon i Bizjak dua 27. oktobra u Kolarcu

BEOGRAD – Orkestar Muzikon i klavirski Bizjak duo, koji čine Lidija i Sanja Bizjak, održaće veliki koncert 27. oktobra u Kolarčevoj zadužbini pod dirigentskom palicom koncertmajstora Miloša Petrovića, saopšteno je danas iz ove institucije.

Prema rečima direkcije događaja, koncert je osmišljen kao „dve strane iste muzičke medalje“, zbog čega će prvi deo nastupa biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo rezervisan za stvaralaštvo kompozitora 20. veka.

Repertoar večeri čine kompozicije „Divertimento Be-dur KV“ Volfganga Amadeusa Mocarta, „Koncerti za klavirski duet i gudački orkestar“ Jana Koželuha i Malkolma Arnolda i „Divertimento Sz 113 za gudački orkestar“ Bele Bartoka.

Nakon što su se najpre bavile solističkim karijerama, Lidija i Sanja Bizjak su svoj duo osnovale 2002. godine – debitovale su sa „Karnevalom životinja“ na BBC Proms u Londonu, uz Britten simfonijski orkestar.

Nastupale su sa Beogradskom filharmonijom i osvojile dve specijalne nagrade na takmičenju Klavirski duo ARD u Minhenu 2005. godine.

Redovno nastupaju sa orkestrima poput Orćester Philharmonikue de Radio France, Orćester National de France, Orćester National du Capitole de Toulouse, Hong Kong Sinfonietta, Sinfonia Varsovia, Orćester Philharmonikue de Liege, Stuttgarter Philharmoniker, i drugima.

Pored toga, Bizjak duo snimio je CD sa delima „Petruška“ i „Posvećenje proleća“ Igora Stravinskog, kao i CD sa Pulankovim koncertima sa Štutgardskom filharmonijom, koji su dobili odlične kritike u medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.