U trendu

Koncert “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije održan u Mts Dvorani

BEOGRAD – Tradicionalni gala koncert “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije, održan je danas u Mts Dvorani uoči proslave ulaska u novu 2023. godinu.

Publika je imala priliku da sluša čuvena dela klasične muzike u izvođenju talentovanih, mladih solista uz pratnju orkestra i dirigenta – profesora Ljubiše Jovanovića.

Na repertoaru su bili i popularni savremeni hitovi, kao i etno i džez program, a velika sala bivšeg Doma sindikata je bila krcata.

Koncert je krenuo sa numerom “Januarske zvezde” prema božićnoj pesmi “Jingle Bells”, srpskog autora Miroslava Ilića Belog (1921-1971), koji je predstavio Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd (DKCB), inače gosti Dečije filharmonije, uz dirigenta Nevenu Ivanović.

Voditelj programa je bila naša istaknuta glumica, ali i pevačica – Ana Sofrenović.

Više od 80 mladih umetnika sviralo je pred punom salom.

Svi flautisti Dečije filharmonije izveli su delo “Badinerie” iz “Svite Br. 2 za flaute i gudače” Johana Sebastijana Baha (1685-1750), a onda će ovaj nemački kompozitor biti “prisutan” i sa sledećom kompozicijom – “Koncert za klavir f-moll I stav”, gde je solista bio Teodor Vujanić za klavirom.

Taj dečak ima samo sedam godina, i pravo je čudo od deteta, jer je prve muzičke korake napravio sa pet godina na violini, a kasnije se odlučio za klavir i u prvoj godini nastupa osvojio čak šest prvih nagrada.

Od mladih dama predstavila se 12. godišnja flautistkinja Tara Ljujić, koja već može da se pohvali brojnim domaćim, ali i internacionalnim nagradama.

Ona je bila solista na flauti za kompoziciju “Andante C-Dur KV 315 za flautu i orkestar” Volfganga Amadeusa Mocarta (1756-1791).

Među solistima je i ostavio jak utisak i specijalni gost – Miloš Stosiek, od 17 leta, austrijski violončelista i dobitnik prestižnih nagrada sa iskustvom sviranja u vodećim orkestrima širom Evrope. Dolazak Stosieka iz Beča pomogao je Austrijski kulturni forum.

Mladi evropski umetnik je nadahnuto odsvirao “Allegro Apašionato za violončelo i orkestar” francuskog kompozitora, romantičara Kamija Sen-Sansa (1835-1921).

Koncert večeras je već tradicionalno prava prilika za sve generacije da se zaokruži stara godina i na najbolji način proslavi dolazak Nove godine.

Neki od članova Dečje filharmonije su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije “Deca deci”, koja tako pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.

U cilju stvaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija je od 2015. godine proširila aktivnosti i oformljen je Regionalni dečji orkestar koji čine deca iz pet regionalnih glavnih gradova: Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja.

Program je nastavljen uz kompoziciju “Habanera” Žorža Bizea (1838-1875), gde je nastupila solistkinja – sopran Sofija Petrović i Farandola za orkestar.

Izgleda da je argentinski kompozitor Astor Pjacola (1921-1992) autor novog tanga neizbežan na koncertima domaćih muzičara kod nas, jer je i danas upriličena njegova dela – “Oblivion za violinu i gudače”, gde je solista Staša Petraš i “Libertango za orkestar”, u aranžmanu Aleksandra Kojića.

Voditelj programa ovog puta je bila i solista, tako da je Ana Sofrenović otpevala numeru “Ćim Ćim Ćer-ee” iz slavnog filma za decu “Meri Popins” (1964), a to neće biti večeras jedini muzički izlet naše glumice.

Članovi Dečije filharmonije su inače talentovani učenici nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Splet narodnih pesama izvela je solista Neda Nikolić na fruli, dok je na repertoaru predstavljena i “Vranjanska svita” Konstantina Blagojevića – deo srpske kulturne baštine i nasleđa, sa uvodom “Čočečka igra”.

Za sam kraj jednočasovnog spektakla u Velikoj sali Mts Dvorane, himnu Dečje filharmonije “Ovo je zemlja za nas” rok grupe “EKV” (Ekatarina Velika) izveli su apsolutno svi učesnici, ali se istakla specijalna gošća – ponovo Ana Sofrenović, veoma efektno i dirljivo, uz soprana Sofiju Petrović.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala – CEBEF pod pokroviteljstvom grada Beograda i fondacije „Deca deci“.

Tu se angažman Dečije filharmonije nije završio, već su sa kratkom pauzom nastavili dalje: ovogodišnji doček Nove godine na Kolarcu sadrži koncert pod nazivom “Otmeno” gde će mladi umetnici nastupati ponovo uz dirigenta Ljubišu Jovanovića sa delima Mocarta, Baha, Astora Pjacole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.