U trendu

Konferencija „Forum o opravdanju stvaralaštva“ u Beogradu 10. novembra

BEOGRAD – Međunarodna konferencija „Forum o opravdanju stvaralaštva“ sa podnaslovom „Jesi koliko stvaraš“ biće održana 10. novembra u Narodnom muzeju u Beogradu.

Forum će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, dok će se prisutnima obratiti i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka – Marko Krstić.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, dok su partneri – ustanove kulture Narodni muzej i Narodno pozorište, a organizatori – Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije i Srpski filozofski forum.

Panelisti su poznati i priznati umetnici iz sveta i Srbije, kao što su – srpski i svetski violinista Stefan Milenković, jedan od najznačajnih srpskih filozofa Nikola Kajtez, nagrađivani romanopisac Burhan Somez iz Turske.

Takođe, na Forumu će govoriti Aleksej Kozirijev – ruski filozof i dekan Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, Predrag Janičić – stručnjak iz oblasti veštačke inteligencije, redovni profesor na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i Branko Kolarić – ugledni evropski fizičar, ekspert za nano-fotoniku.

Moderator događaja će biti poznata srpska glumica Vjera Mujović.

Podnaslov događaja „Jesi koliko stvaraš“ odnosi se na temu da je u večnoj čovekovoj potrazi za smislom postojanja jedini čvrsti oslonac – stvaralaštvo.

Internacionalna konferencija polazi od stava spomenutog paneliste – filozofa Nikole Kajteza, da „opravdanje stvaralaštva treba da pokaže na koji način i u kom smislu ono odgovara na izazove stradanja, apsurda, neukusa, neznanja, urušavanja“.

Opravdanje stvaralaštva ima cilj vraćanje dostojanstva čoveku kao stvaralačkom biću, isticanje vrednosti duhovne kulture, težnju ka kompletiranju ljudske ličnosti, za integracijom zajednice, što podrazumeva borbu protiv otuđenja, nihilizma, dehumanizacije pred izazovima razvoja tehnologije koje potencijalno ugrožavaju identitet čoveka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.