U trendu

Kovačević: Napravili smo film o radničkoj klasi u Kini

BEOGRAD – Reditelj Mladen Kovačević gost je nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ gde otkriva kako je uspeo da snimi dokumentarac „Srećna Nova Jivu“ o radničkoj klasi u Kini koji je 2. oktobra otvorio prestižni festival „Sedam veličanstvenih“ u Beogradu.

Kovačević naglašava da je njegov film imao svetsku premijeru pre 18 meseci na festivalu u Roterdamu.

„U međuvremenu smo imali premijere našeg filma u svim zemljama regiona a eto sa priličnim zakašnjenjem prikazan je i u Beogradu“, kaže Kovačević i ističe da je proses nastajanja filma „Srećna nova Jivu“ bio mnogo lakši nego što je očekivao.

Kako kaže u Kinu je otputovao bez ikakvog prethodnog predznanja, iskustva i ideje kako bi moglo da izgleda snimanje filma u toj posebnoj kulturi i državi.

„Svakakvi problemi su mi padali na pamet,a li pristup samom snimanju u Kini nije mogao biti jednostavniji. Srbija je jedna od tri zemlje na svetu čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u Kinu. Našli smo se u gradu u kojem postoji 600 fabrika za proizvodnju novogodišnjih ukrasa ali taj kuriozitet nije Kine nije bio moja početna ideja za snimanje filma. Želeo sam da snimim jednostavan film o svakodnevici običnih ljudi u Kini“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima u fokusu njegove pažnje bila je radnička klasa u Kini.

„Taj grad Juvu nam je dobro došao jer smo videli pripadnike radniočke klase u Kini koji rade i žive u fabričkim krugovima. Oni su neodvojivi deo okruženja, a likovi i priče su se sami nametali. Lične drame, planovi za budućnost, dnevna ritina tih ljudi…sve je u direktnoj vezi sa temom našeg filma“, rekao je Kovačević.

Velika produkcija ga je dočekala u Kini, a njegovi domaćini su mu pomogli u biranju lokacija za snimanje filma.

„Ukoliko bi nam se te lokacije dopale, pronalazili smo junake filma u neposrednoj komunikacij. Neka lica bi nam privukla pažnju i priče koje su izlazile iz tih lica su ušle u film. Napravili smo film od međusobnih dijaloga naših junaka. Pravi junaci našeg filma su grupe prijatelja, bračni parovi, kolege na poslu…“, zaključio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.