U trendu

Kraljevstvo iz Barselone premijerno na BFI

BEOGRAD – Multimedijalna predstava „Kraljevstvo“ španske trupe „Grupa gospodina Serana“ iz Barselone gostovala je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, kao deo selekcije 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI).

Neobičan spektakl u potpunosti odskače iz koncepta i okvira čuvenog festivala, jer ovde tek pred kraj je prisutna igra, teatar pokreta, odnosno neka primetna koreografija, a veći deo je u vidu dijaloga.

Pozorišni komad sa tezom, za razliku od većine viđenih tokom 17. i 18. edicije BFI, sadrži tekst, govor, skup monologa, pesme, mini koncert, i vidno odudara od ustaljene šeme i tradicije manifestacije.

Autori ove predstave su osnivač trupe – čuveni Aleks Serano, Pau Palacios i Feran Dordal, dok koreografiju potpisuje Diego Anido, istovremeno i izvođač.

Osim Dijega, igrači i glumci “Kraljevstva” su Pablo Rosal, Vang Ping-Hsjang, Dejvid Munici i Niko Roig, koji je takođe i kompozitor muzike.

Trupa je ranije gostovala na ovom festivalu sa predstavom “Ptičica”, kada su lako rasprodali dva izvođenja na sceni Pozorišta na Terazijama, tako da već imaju u startu naklonost beogradske publike.

Ovde odlaze korak dalje, stvaraju veoma osvešćenu, analitičnu, aktuelnu i kritičku predstavu gde su im u fokusu dve simbolike – džinovski majmun – gorila King Kong i banane.

Sve vreme trajanja ovog scenskog dela emituju se na ogromnom video bimu sitni detalji koji označavaju mnoge radnje, a izvođači koji kamerom beleže direktno uživo te kadrove, toliko vešto to snimaju, da se ima utisak da je na ekranu neki sasvim drugi, unapred pripremljen video materijal.

Tako se na gigantskom stolu ispred glumaca nalaze magazini, stripovi, fotografije i posteri koji predstavljaju putovanje kroz istoriju pop kulture, sedme umetnosti (Marlon Brando, Klerk Gejbl, serijal “Ratovi zvezda”, Endi Vorhol, pank pokret – kultna grupa “Sex Pistols”, lutke Barbike), posebno osvrt na sve filmske verzije filma o King Kongu, od naivnog nemog filma do savremenih varijanti visokobudžetnih produkcija.

Glumci su istovremeno performeri i muzičari, umeju da zapevaju u formi mini svirke.

Provlači se teza da daleke 1890. godine niko na Zapadu nije video, a još manje pojeo bananu, dok 1920. banana već zauzima kraljevsku poziciju u prodavnicama, odnosno neizbežno je tropsko voće danas u svim supermarketima i širi se poput kapitalizma.

King Kong kao gigantsko čudovište hrani se ovim voćem i nikada mu nije dosta, i time je personifikacija čoveka, koji je danas alav, želi da ima sve i ne ume da se zaustavi u bogatstvu.

Industrija banana i njeni pioniri, idealan su primer savremenog kapitalističkog sistema i načina na koji on funkcioniše.

Time je istorija kapitalizma i banana u ovoj predstavi našla svoj ukršteni put i fatalnu raskrsnicu.

Dramska priča ima saveznika u liku upravo King Konga, tog negativno pozitivnog junaka, a kroz silu koju on predstavlja, prikazani su mehanizmi u okvirima ekonomskog i društvenog sistema zapadnih zemalja.

Politički i svetski poredak je ilustrovan kroz uslikane video kadrove mnogih predsednika SAD, svetskih diktatora i drugih sila (Kenedi, Čerčil, Hitler, Če Gevara, Donald Tramp, Barak Obama, Vladimir Putin), kao i heroje današnjice ili neprijatelje broj jedan (Džulijan Asanž, Edvard Snouden).

Naravno, jasna kritika društva u “Kraljevstvu” nije mogla da zaobiđe ni globalni poredak društvenih mreža (osnivač Fejsbuka Mark Zakenberg) ili da dodirne anarhiju i borbu protiv sistema i politike (pokret “Anonimus” sa čuvenim maskama).

Univerzum reklama, pank i rok muzike, supermarketi kao dinamičan život danas, ekonomski rast i rat, konfuzija, ekspanzija, nestašica, državni udar, zverstvo, trap muzički žanr i mačo mladići, u jednoj beskrajnoj zabavi, sve su to elementi neobične multimedijalne predstave koja bi komotno mogla da se nađe i u selekciji festivala BITEF.

Dotakli su i temu pandemije i vakcinacije, kao dodatni dopisani materijal, jer je premijera ove 65-minutne predstave održana 2018. godine na “Grec festivalu” u Barseloni.

Na samom kraju odigrava se prava žurka kroz eksploziju emocija i uživanja, gde se petorici junaka na sceni priključuje još sedam mladih likova, i svi ponavljaju da su za sada dobro i osećaju se prijatno.

Tada se uključuju snažna stroboskopska svetla.

Umetnik koreografije Aleks Serano osnovao je “Grupu gospodina Serana” u Barseloni 2006. godine, kao pozorišnu trupu koja stvara originalne produkcije bazirane pretežno na pričama iz savremenog trenutka, a njihove produkcije sjedinjavaju scenski performans, tekst, video i zvuk, što je i ovde jasno dokazano.

Mogu se pohvaliti zaista prestižnim poduhvatom – osvajanje Srebrnog lava na Bijenalu u Veneciji 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.