U trendu

Kreativci Srbije ostavili poruke za buduće generacije u vremenskoj kapsuli

BEOGRAD – Kreativni ambasadori nacionalne platforme Srbija stvara, ali i brojni drugi istaknuti umetnici, inovatori i naučnici među kojima Miloš Biković, Lena Kovačević i Stefan Milenković, ostavili su svoje lične poruke u vremensku kapsulu koja će biti položena u temelje kreativnog – inovativnog multifunkcionalnog centra „Ložionica“, saopštili su iz platforme Srbija stvara.

Poruke su namenjene budućim generacijama kreativaca i inovatora, a ideja je da vremenska kapsula bude otvorena kada zgrada Ložionice bude ponovo rekonstruisana i adaptirana u neki, u budućnosti, još savremeniji i moderniji centar kreativnih industrija i inovacija.

„Drage kolege iz budućnosti, nadam se da je za vas stvorena pozitivna kulturna klima u kojoj možete slobodno da stvarate. Želim vam da otkrijete nove dimenzije kreativnosti, podstaknuti sopstvenom maštom, intuicijom i da uživate u nasleđu koje je nastalo generacijama pre vas. Veliki pozdrav uz molitvu da nam čuvate Srbiju i negujete vašu kreativnost i znanje koje je neophodno za generacije koje dolaze“, kaže muzičaka Lena Kovačević.

Glumac i producent Miloš Biković ohrabrio je mlade ljude da stvaraju.

„Kad god se mladi i kreativni ljudi sreću dolazi do eksplozije ideja i do ukrštanja umeća, znanja i iskustava i kreativnosti koje uvek na neočekiva i divan način eksplodira i rodi nešto novo“, rekao je Biković.

Glumica Jelena Gavrilović kaže da se kreativci vekovima susreću sa izazovima.

„Želim mladim ljudima svetlu budućnost koju nadam se da već živite, sa čistim vazduhom, zdravom prirodom i okruženi dobrim ljudima. Svi kreativci se vekovima susreću sa izazovima koje nosi stvaralaštvo, a ja se nadam da će vaš profesionalni i životni put postati lakši nego prethodnih decenija“, poruka je glumice Gavrilović.

Multiistrumentalista Slobodan Trkulja poručuje srpskim kreativcima da se igraju kada stvaraju.

“ Samo kroz igru čovek može dotaći nebeske visine. Neka vam koren bude duboko u zvuku naše tradicije, a srce neka vas hrabro vodi u novo i nepoznato. Stvarajte smelo. Odgovorite na sve izazove dobrovoljno. Držite svoj pravac koji god vetrovi da duvaju. Budite junak svoje priče koji će na kraju ovozemaljskog puta moći da se okrene i kaže: dobro sam se borio. Sad je vreme da drugi nastave umesto mene. I čuvajte nam modernu tradiciju. Ona je zvuk srpske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, naveo je izvođač i kompozitor Trkulja.

Violinista i profesor Stefan Milenković kaže da „ovakav jedan centar predstavlja fenomenalni svetionik i divna tačka za mlade“.

Pored pomenutih, poruke su ostavili i Nordeus fondacija, modni kreator Aleksandar Nikolić, hirurg i naučnik Miroslav Lj. Đorđević, pozorišna rediteljka Ivana Vujić, Sanja Kerkez operska pevačica, EYOT džez bend, Institut za fiziku u Beogradu, Viktor Kiš, vajar i multimedijalni umetnik, Ana Krstajić, kompozitorka, Ivana Vasić, kostimografkinja, muzičar Petar Marić, umetnički i modni fotograf Nebojša Babić.

U vremenskoj kapsuli su poruke ostavili i Marko Brun iz Galerije Štab, Ivan Brkljač, direktor organizacije Tačka povratka, Mateja Ristić multimedijalni umetnik, Aleksandra Denda, kantautorka i mnogi drugi istaknuti umetnici, stvaraoci, naučnici, doktori i kreativni stvaraoci.

Projekat rekonstrukcije i adaptacije nekadašnje stare zgrade „Ložionice“ u prvi kreativno inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica“ deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije.

Nosioci i idejni tvorci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio „AKVS arhitektura“, pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.