U trendu

Let oko sveta za Ginisa 17-godiĆĄnjeg Meka Raderforda

SOFIJA – SedamnaestogodiĆĄnji pilot Mek Raderford, drĆŸavljanin Belgije i Velike Britanije, postao je danas najmlađi čovek koji je samostalno leteo oko sveta u ultralakom avionu.

Raderforda je ovaj podvig uveo u Ginisovu knjigu rekorda, a sve to dogodilo se nakon ơto je danas na pistu aerodroma zapadno od Sofije u Bugarskoj odakle je njegovo putovanje oko sveta i počelo pre pet meseci.

Pored toga ơto je postao najmlađa osoba koja je sama letela oko sveta, Raderford je i najmlađa osoba koja je obletela Zemlju u ultralakom avionu, navodi u izveơtaju AP.

Nakon sletanja na aerodrom u Sofiji, Raderford je izrazio nadu da će njegovo dostignuće inspirisati mlade ljude ơirom sveta da slede svoje snove.

„Samo sledite svoje snove, bez obzira koliko imate godina. Radite naporno i napredujte da biste ostvarili svoje ciljeve“, rekao je Raderford po izlasku iz aviona.

Njegova sestra Zara, koja je u januaru sa 19 godina zavrĆĄila svoj let oko sveta, do danas je drĆŸala ovaj rekord u ĆŸenskoj konkurenciji.

Mek Raderford je preuzeo rekord od Britanca Trevisa Ladloua, koji je imao 18 godina kada je proĆĄle godine sam obleteo Zemlju.

Raderfordovo putovanje, koje je počelo 23. marta, vodilo ga je kroz 52 zemlje na pet kontinenata.

Tokom putovanja napunio je 17 godina, a da bi zasluĆŸio da uđe u Ginisovu knjigu rekorda dvaput je preleteo ekvator.

Rođen u porodici avijatičara Raderford je poloĆŸio pilotski ispit 2020. godine i sa 15 godina postao najmlađi pilot na svetu.

Njegovo solo putovanje oko sveta započelo je u Bugarskoj jer njegov sponzor, kompanija za veb hosting ICDSoft, ima sediơte u Sofiji i dala mu je avion za ovaj projekat.

Kao i njegova sestra, Raderford je upravljao ultralakim avionom Ajkula, jednom od najbrĆŸih ultralakih letelica na svetu sa brzinom krstarenja od 300 kilometara na sat.

Ovaj avion je fabrički rađen kao dvosed, ali je za potrebe Radefordovog podviga modifikovan zamenom drugog sediơta za dodatni rezervoar za gorivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.