U trendu

Ljubišini dani na tri lokacije budvanske opštine

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“, posvećena očuvanju lika i dela književnika i političara Stefana Mitrova Ljubiše, znamenitog Budvanina i Paštrovića, održaće se 27. i 28. februara u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“, koji se održavaju u 140. godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše obuhvata dvodnevni medjunarodni naučni simpozijum, predstavljanje knjiga i otvaranje izložbe fotografija.

Svečano otvaranje ovog kultiurnog dogadjaja predvidjeno je za utorak, 27. februar, u Modernoj galeriji u Budvi i na njemu će govorit, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Sandra Djurbuzović, državna sekretarka Minstarstva kulture Crne Gore, Veselin Marković, potpredsednik Opštine Budva i Lucija Djurašković, direktorka JU Muzeji i galerije Budve.

U muzičkom delu programa nastupiće Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora, osnovano 1839. godine i čiji je Stefan Mitrov Ljubiša bio počasni član.

Na naučnom simpozijumu „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ doprinos tumačenju i razumevanju Ljubišinog dela daće učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore: akademici Zlata Bojović i Nened Vuković, profesori Vida Ognjenović, Duško Pevulja, Marko Nedić, Radmilo Marojević, Marija Letić, Gojko Čelebić, Valentina Pitulić, Siniša Jelušić, Miodrag Jovanović, docent Vladan Bartula, doktori nauka Milijana Simonović, Zoran Živković i magistri Božena Jelušić, Milun Lutovac i Perivoje Popović.

Simpozijum  će se odvijati  kroz četiri tematske celine, prve dve u Modernoj galeriji u Budvi 27. februara, a  treća i četvrta u Spomen domu „Reževići“ u Reževićima, odnosno  u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu, 28. februara.

Za utorak 27. februar predvidjeno je i predstavljanje novog izdanja Ljubišinog dela „Skočidjevojka“, koje je priredila doktorka Mila Medigović Stefanović, a objavila beogradska „Prosveta“. Na predstavljanju knjige u budvanskoj Modernoj galeriji govoriće Vida Ognjenović i Božena Jelušić, odlomke čitati dramska umetnica Radmila Knežević, a moderatorka je književnica Stanka Radjenović Stanojević.

Sastavni deo manifestacije „Ljubišini dani“ je i izložba starih fotografija „Svadbeni spomenar Paštrovića“, koju je osmislila i koncipirala Mila Medigović Stefanović, i koja ce biti otvorena 28. februara u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u petrovačkom Spomen domu „Crvena komuna“.  Izložbu otvara Jelena Djurović, direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Djurdje Crnojević“, a u muzičkom delu programa će Ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve izvesti tri tradicionalne paštrovske svadbene pesme.

Kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“ organizacije JU Muzeji i galerije Budve, uz podršku Opštine Budva, lokalne turističke organizacije, javnih preduzeća i drugih privrednih subjekata iz Budve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.