U trendu

Lukač: Istorijski Koreni u Karlovim Varima

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bila je rediteljka Tea Lukač koja je govorila o svom debitantskom filmu „Koreni“, čija je svetska premijera bila nedavno na festivalu u Karlovim Varima, a sledi prikazivanje na Beldoksu, koji će biti održan od 9. do 16. septembra u Beogradu.

„Bilo je prijatno iznenađenje što je u najavi rečeno da je u pitanju istorijski momenat za festival (Karlovi Vari), jer su prvi put uključili dokumentarni film u kategoriju za igrane filmove. Objašnjenje je bilo da može da se posmatra i kao igrani. Reakcije u Karlovim Varima su bile jako dobre. Publika se smejala na mestima gde je trebalo da se smeje, a kad je trebalo da zadrži dah i to se desilo“, rekla je Lukač.

Prema njenim rečima, ostaje da se vidi kako će 12. septembra na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks reagovati „domaća publika koja razume sve nijanse jezika i lokaciju gde je snimljen film“.

„‘Koreni’ su konceptualni film koji kroz prikaze pejazaža prirode i ljudskih duša slika jedan životni ciklus. Mislim da je film pun života i na momente jako duhovit. Ideja za film je neverovatna priča mog dede, koju sam slušala ceo život, poput magičnog realizma, o načinu na koji je preživeo ubod 23 stršljena kada je bio mali“, objasnila je Lukač.

Film je sniman u Dvoru na Uni, rodnom gradu rediteljke koja ističe da je osećala da „tamo postoji život, jako zanimljive priče i običaji koji su specifični za to mesto“, koje bi trebalo sačuvati kamerom.

„Forma filma je pre svega nenarativna. To je niz slika koje imaju svoj progres. Drago mi je da su ljudi posle premijere jako dobro shvatili da se film bavi propitivanjem vremena i sećanja. Pokušala sam filmom antropološko-etnografski pristup koji je pre naučni i podrazumeva da pokušavate, koliko je to moguće, zadržite objektivnost da bi ta istina koju slikate koja je pred vama mogla da govori sama za sebe“, naglasila je Lukač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.