U trendu

Manifestacija „Sonjin septembar“ u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – Povodom desete godišnjice od smrti glumice Sonje Savić 11. septembra počinje manifestacija „Sonjin septembar“ u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Manifestacija, koja se održava petu godinu zaredom, počinje otvaranjem multimedijalne izložbe „Sonja Savić: devojka iz grada“, u organizaciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, najavili su danas organizatori.

Izložbu će otvoriti naš cenjeni filmski i pozorišni reditelj Milutin Petrović, a iste večeri biće organizovana projekcija filma „Živeti kao sav normalan svet“ Miše Radivojevića.

Tom projekcijom započeće retrospektiva igranih filmova Sonje Savić, koju priređuje Jugoslovenska kinoteka.

Voljom Sonjine majke Mikaine Savić, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka od 2011. godine brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić.

Od 2013. godine, ustanovljena je neformalna manifestacija pod nazivom „Sonjin septembar“.

Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti, održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica, koncerata, otvorena rekonstruisana Spomen soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra „Sonja Savić“.

Takođe, ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa „Alternative“ koja nosi ime Sonje Savić.

Multimedijalna izložba „Sonja Savić: devojka iz grada“ je do sada je gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju, a ove godine, dopunjena postavka izložbe biće dostupna publici sve do 28. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.