U trendu

Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest od 7. do 9. decembra u Vranju

VRANJE – Deseti, jubilarni Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest održaće se od 7. do 9. decembra u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, najavili su organizatori.

Publika u Vranju biće u prilici da u sredu, 7. decembra, nakon svečanog otvaranja Festivala (20h) pogleda premijerno predstavu pantomime „Tihi gambit“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastalu u produkciji Festivala.

U predstavi „Tihi gambit“ igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Spasić Ivica, Demirović Miodrag, Stamenković Jovica, Stojiljković Goran, Demirović Ninoslav, Ramadanović Goran, Bajramović Stefana.

Drugog festivalskog dana, u četvrtak 8. decembra, od 20 časova nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće sa svojom predstavom „Homo Americanus“, koja je na 7. P(h)antomfestu 2016. godine imala evropsku premijeru.

Poslednjeg dana festivala, u petak, 9. decembra od 20 časova, biće izvedena predstava pantomime Damira Dantesa „Muškarci su drugačiji, žene još više“, koja je u okviru osmog izdanja Festivala 2019. godine imala svoju srpsku premijeru.

Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.