U trendu

Menar:Lideri sveta treba da budu osetljivi kao obični ljudi

BEOGRAD – Predstojeći Beogradski internacionalni festival (Bitef) obeležiće, između ostalog, i odigravanje predstava u alternativni prostorima, a ove godine cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa.

Umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica kazao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da u njegovom mandatu Bitef nije mnogo isprobavao alternativne prostore, iako je to jedna od svetlih tradicija festivala.

„Uvek smo otkrivali industrijske hale i ove godine mi ćemo se koncentrisati u Luci Beograd. Smestićemo četiri predstave glavnog programa u tri hangara Luke Beograd. Kompanijama koje dolaze u Beograd za izvođenje trebaju alternativni, ili takozvani blek-boks prostori… U Beogradu su klasična pozorišta, pa smo u deficitu s takvim prostorom“ kazao je Medenica.

On je naglasio da je slogan Bitef festivala „Počnimo ljubav iz početka“ dobro poznat iz velikog hita Beti Đorđević.

„Nadamo se da ćemo u završnici festivala, naročito sa poslednje tri predstave pokušati da pružimo neku vrstu alternative svemu što se dešava u našem društvu, ali i u čitavom svetu. Svedočimo raspadu koncepta društva, raspadu koncepta zajednice, raspadu porodice, partnerskih odnosa… Među predstavama koje govore o tome je i komad ‘Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka’, čiji su autori Žan-Lik Božol i Fija Menar“, kazao je Medenica i dodao da je prostor Luke Beograda odabran da bi ljudi tamo bili okrenuti jedni drugima.

Za njega nema dileme da će ta predstava ostaviti poseban utisak na publiku, jer je, između ostalog, Fija Menar jedina protagonistkinja tog komada.

„Ova predstava ima posebno mesto jer se u njoj jedna žena, jedna umetnica, bori s materialom. Ona ima klasičan dramski sukob između čoveka i materiala. Materijal je karton od koga se pravi objekat. Predstava je zapravo perfrmans i instalacija u kojoj nastaje objekat od kartona velikim fizičkim naporom. Taj objekat će biti uništen na kraju u prisustvu publike. Autorka i protagonistkinja predstave će se izmestiti i sačekati da li će iko išta preduzeti povodom uništenja tog objekta“, kazao je Medenica i dodao da objekat simbolizuje antički hram ili koren naše antičke civilizacije.

Gošća iz Francuske Fija Menar, koja je bila gost današnje konferencije za medije u Skupštini grada Beograda, rekla je da predstava nema reči već samo znoj i napor.

„Kao ljudska bića mi moramo da pravimo izbore. Uvek je začuđujuće kada neko nešto nauči od umetnika. Suštinsko pitanje je da li mogu svetski lideri da budu osetljivi na sve što nam se dešava kao što su to obična ljudska bića. Predstava se obraća svim ljudima koji sa velikim strahom gledaju koja se odvija pred našim očima u čitavom svetu. Predstavom poručujem ljudima da preduzmu nešto, umesto što gledaju katastrofu“, kazala je Fija Menar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.