U trendu

Miloš Đukelić, član Odbora Festa predstavio program „Fest Pro“

BEOGRAD – Reditelj i producent Miloš Đukelić, član Odbora Festa, danas je sali Mts Dvorane predstavio besplatan program pod nazivom „FEST Pro“ koji se održava od 2. do 5. marta.

Prvi put u istoriji FEST-a koji traje više od pola veka, nije bila održana nijedna jedina konferencija za štampu, kako je to uobičajeno, niti se javnosti – medijima obratio zvanično niko iz direkcije ili Odbora festivala, barem na novinarskim susretima sa ekipama filma, a takođe na tim razgovorima sa inostranim i domaćim autorima, nema bilo nikoga od nadležnih.

„Novi Odbor FEST-a je formiran, i bilo je dosta priča da će se FEST održati kasnije, u septembru. Možda je to malo usporilo celu stvar, nisam siguran. Slažem se da je trebalo da se održi jedna veća konferencija za štampu, i ja sam bio za to, a zašto se na kraju nije desilo, zaista ne znam. Očekivao sam ova pitanja od vas danas, bila su i logična, ali prvenstveno sam se bavio svojim poslom, da svojim iskustvom doprinesem u programu „Fest Pro“. Ne bavim se intrigama unutar organizacije, ali moram reći da nisam primetio nikakve nesuglasice, probleme, bilo šta negativno kod nas“, istakao je Đukelić, inače sin slavnog filmskog novinara, kritičara, selektora Festa – Nebojše Đukelića (1947-1996), takođe filmskog i TV režisera po obrazovanju, autora kultnih emisija „Pokretne slike“, “Hronike FEST-a”, kao i filmskog kviza „100 godina filma2.

Miloš Đukelić je naveo da se pomalo brzo pripremalo i organizovalo 51. izdanje Festa, zbog odluke da se ipak održi u februaru/martu, kao i uvek, a ne prema prethodnom planu da se odloži za septembar, što je predlagao Ivan Karl, koji je izašao iz Saveta Festa.

„Opet, ponavljam, nisam imao utisak da je nastao bilo koji problem oko funkcionisanja Festa. Zaista nisam primetio nikakve negativne situacije unutar direkcije festivala, a ja sam evo već pet godina u Odboru, i pokrenuli smo „FEST Pro“, čija je ideja umrežavanje autora i studenata, kao i novinara, da Fest postane centar svih dešavanja. To bi podrazumevalo seriju tribina, panela, predavanja, susreta sa filmskim radnicima“, objasnio je Đukelić i naglasio da je posebno zanimljivo da na ovim sesijama mogu da učestvuju i novinari koji profesionalno prate film i pišu o sedmoj umetnosti.

Tako je planiran poseban panel o filmskoj kritici, da se istraži gde je ona danas, jer je „prava inflacija tolikih online medija – portala, možda i proširila i broj kritičara, ili sama kritika pada“.

„Biće ovo dosta zgusnut program u ta četiri dana, od produkcije naših igranih filmova i TV serija kojih je sve više, do novih zakona u Evropskoj uniji, imaćemo predstavnike iz Saveta Evrope, fonda “Euroimage” (Evropska fondacija za kinematografiju, prim.aut.), biće posvećeno studentima, profesionalcima iz filmske industrije sa 100 inostranih gostiju”, naveo je reditelj i producent Đukelić, inače vlasnik kuće „Red Production“, koja stoji iza hiljade realizovanih reklama i spotova.

On je podsetio da je ranije na Festu bio program „Fest Forward“, kao pokušaj da autori konkurišu sa svojim projektima, gde predstavljaju radove kao „pičing“, ali ovim su želeli da prošire celu priču, a ne da se samo pojedinci takmiče za dobijanje sredstava.

„Inostrani gosti će takođe obilaziti naša filmska studija, da imaju uvid koliko i kako se snima kod nas. Da vide kako nam se dosta razvija produkcija, tehnika, jer je evidentno da nam je proizvodnja igranog programa znatno porasla. Imamo više televizijskih serija i filmova. Možda se ne razvijamo u pogledu dobre priče na ekranu, kvalitetnih scenarija, ali to je onda druga tema, o kojoj će biti reči”, naglasio je Miloš Đukelić i otkrio da će tri dana u Beogradu na master klasovima boraviti američki scenarista Džejms V. Hart, potpisnik hit filmova “Kuka” (1991) Stivena Spilberga ili “Drakula” (1992) Frensisa Forda Kopole, prema romanu Brema Stokera.

Takođe, njegovo ime je utisnuto i na filmove – avanturu “Sahara” (2005, Metju MekKonahi i Penelope Kruz) po knjizi Kliva Kaslera, SF dramu “Kontakt” (1997) Roberta Zemekisa, sa Džodi Foster, prema romanu Karla Sagana, “Tuck Everlasting” (2002), “August Rush” (2007), animirani “Epic” (2013) i TV serije o gusarima “Crošbones” (2014) sa Džonom Malkovičem.

„Scenarista Džejms V. Hart je specijalista za adaptacije književnih dela, tako će govoriti u detalje o tehnici pisanja uopšteno – scenarija i analiziraće poznatu TV seriju “Damin gambit” prema istoimenom romanu, tačno kako je napisana, kroz sve epizode“, rekao je Đukelić i pozvao sve zainteresovane da prate “FEST Pro” od 2. do 5. marta u Sali 3 Mts Dvorane, koja ima oko 80 mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.