U trendu

Milunka Savić nova figura u Muzeju u Jagodini

JAGODINA – Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji i šesti u Evropi, od danas je, bogatiji za još jednu, 30. voštanu fuguru u stalnoj postavci, srpsku heroinu Milunku Savić.

Figuru, rad vajara, slikara i kostimografa Marijane Pejkić, Ljiljane Vojvodić, Snežane Simonovivh i Tatjane Stajić, u Muzeju su u 11.00 sati otkrili gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i jedna od autorki Marijana Pejkić.

Reč je o srpskoj heroini Velikog rata (1890-1973), ženi koja je najviše odlikovana u istoriji srpskog ratovanja. Krila je grudi, pretvarajući se da je muškarac da bi se borila za Srbiju.
Nosilac je ordena Legije časti, Karađorjeve zvezde sa mačevim i jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zatnom palminom granom…

Bila je ranjena četiri puta, njateže u Drugom balkanskom ratu, kada je otkriven i njen pol.

Muzej voštanih figura u Jagodini otvoren je 2008. godine, a godišnje ga poseti oko 50.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija.

Za starije posetioce, najinteresantnija je figura predsednika Ruske Faderacije Vladimira Putina, a za mlađe, najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, rekli su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U muzeju su, uz figure, izloženi orginali i replike oružja, kopije retkih knjiga, makete nekih manastira, ratne zastave i drugi predmeti iz vrema u kom su živeli radili i stvarli. Tu su i kočije kralja Milana od ružinog drveta, njegov poklon manastiru Jošanica kod Jagodine.

Figura Đokovića postavljena je 2012. a Putina 2016. godine. Tu su i nedavno postavljene, Tita u novoj izradi, bivšeg i sadašnjeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i Abdulaha Fataha Sisija, Vuka Bojovića…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.