U trendu

Ministarstvo odgovorio Nakaradi: Ne kažnjavamo nikoga

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja ne kažnjava nikoga smanjenje budžeta, hitno je stigao odgovor resora na optužbe koje je direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada izneo danas na pres konferenciji, gde je rako da se ustanove kuilture koje rade dobro kažnjavaju smanjenjem budžeta, konkretno za 2020.

Ministartvo, naime, u saopštenju koje je dostavilo medijima tvrdi da optužbe Nakarade ne odgovaraju činjeničnom stanju, te upozorava da je rok za konačno određivanje budžeta ustanova kao i svake godine kraj januara za tekuću godinu, dok je , kažu, opštepoznata činjenica da Ministarstvo ne „kažnjava“ nikoga, pa ni ustanove kulture čiji je osnivač.

„Izvršenje budžeta Muzeja savremene umetnosti u 2019. godini iznosi 92,98 procenata, što je manje od značajnog broja ustanova (Narodno pozorište 98,5 posto, Galerija Matice srpske 96,4 posto, Arhiv Srbije 98,41, Filmske novosti 98,75 itd.).
Sve to v.d. direktora Nakarada morao bi da zna, kao što bi, kada govori o tome ko je finansirao izložbu Marine Abramović trebalo da zna da država nije neki amorfni i nevidljivi entitet, već da ista ta država putem Ministarstva kulture i informisanja finansira ustanove kulture i njihove programe i izložbe“ piše u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju i da Muzej savremene umetnosti ne može očekivati da ima isti budžet kao 2019. jer se „tako velika i zahtevna izložba kao što je „Čistač“ Marine Abramović ne dešava često i ne može se kao razlog upotrebiti za traženje jednakih finansijskih sredstava svake godine“.

Napominju i da su upravo zbog tako značajne izložbe umanjena sredstva drugim važnim ustanovama kulture, a što, primećuju, Nakarada ne uzima u obzir.

Kad je reč o imenovanju novog direktora Muzeja, u saopštenju podsećaju da su 20. marta 2019. Vladi Srbije dostavili predlog na osnovu rezultata konkursa i mišljenja UO te ustanove, ali dodaju da Nakarada odgovor na pitanje zašto novi direktor još nije imenovan mora da potraži na drugoj adresi, a ne u Ministarstvu kulture i informisanja.

Direktoru Muzeja Ministarstvo zamera da nije prvi put da ih neargumentovano napada, dok kao „inovativan“ pristup finansijskoj analizi poslovanja vide to što direktor MSU smatra da je „zarada“ Muzeja zapravo prihod koji predstavlja manje od 15 posto od ukupne cene izložbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.