U trendu

Mokranjčevi dani od 11. do 17. septembra

NEGOTIN – Festival „Mokranjčevi dani“ biće održan od 11. do 17. septembra u Negotinu, a fokus će biti na horskom muziciranju, ali i predstavljanju značajnih instrumentalnih solista, najavili su danas organizatori.
„Treba izdvojiti koncert čuvenog violiniste Stefana Milenkovića, nastup violončeliste Nemanje Stankovića, izvođenje muzike za trubu srpskih stvaralaca, koje će upriličiti trubač Mladen Đorđević“, kaže se u saopštenju.
Kako se navodi, posebno interesovanje vlada za nastup igračke trupe ‘Una Saga Serbica’, kao i za koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić.
Program festivala, koji će biti održan 55. put u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca, oblikovala je komisija na čelu sa muzikološkinjom Sonjom Marinković, a organizatori iz Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina ističu da „među koncertima kamerne muzike pažnju privlači nastup gudačkog kvarteta ‘Četiri gudača'“.
Kako je najavljeno, na „Mokranjčevim danima“ biće održan seminar za dirigente „Dirigentsko hodočašće“, kao i dve naučne tribine koje će se baviti tradicionalnom muzikom kao inspiracijom za savremeno stvralaštvo.
„Poštovaoci džez muzike biće u prilici da slušaju Miloš Čolović trio, dok će program ‘Niti tradicije’, koji se tradicionalo održava u Mokranju, mestu odakle potiče Mokranjčeva porodica, predstaviti folklornu tradiciju – igre, pesme, svirku, nošnje, ali i hranu istočne Srbije“, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.