U trendu

Monografija o Baji Đakoviću,nagrada Ninoslavu Stanojloviću

JAGODINA – U Narodnoj biblioteci „Radisav Nikčević“ u Jagodini promovisana je monografija o srpskom novinaru i književniku iz ovog grada Baji Džakoviću (1960-2018), tokom koje je ovogodišnja nagrada Srpsko pero „Slobodan Žikić“ uručena istoričaru i publicisti Ninoslavu Stanojloviću.

Monografija je objavljena povodom godišnjice smrti Džakovića, a priredili su je književnici Rade Milosavljević, Miljurko Vukadinović i Ivan Lalović.

Na 333 stranice monografija sadrži Džakovićeve tekstove iz nedeljnih novina „Novi put“, u kojima je bio urednik kulturne rubrike, njegovi tekstovi sa portala „Srpsko pero“ čiji je osnivač i bio glavni urednik, njegove recenzije knjiga srpskih književnika, pesme iz njegove knjige „Pevam život svoj“…

O knjizi su sinoć, pred velikim brojem poštovaoca Džakovića i njegovih dela, govorili Zoran Ćirić, Vukadinović i Milosavljević, a pesme čitali glumci Gradskog pozorišta Olivera Konstatinović i Goran Stanković uz nastup muzičara Duška Dimitrijevica i Neška Steganović.

Izdavač knjige je Književni festival „Srpsko pero“ Jagodina.

U okviru promocije momografije, uručena je nagrada „Srpskog pera“ „Slobodan Žikić“, koju je ove godine dobio istoričar i publicista Ninoslav Stanojlović.

Nagradu „Slobodan Žikić“, ustanovljenu 2017.godine, na predlog Džakovića, u znak sećanja na novinara „Politike“ i književnika Slobodana Žikića, Stanojloviću je uričio glavni urednik portala „Srpsko pero“ Milan Jakovljević.

Nagrada se dodeljuje za najbolji tekst, po oceni žirija, objavljen na portalu „Srpsko pero“ u protekloj godini, a Stanojlović je dobio za tekst „Znameniti Jagodinici – biografija i činovnička karijera Stefana Stevče Mihajlovića – predsednika Ministarskog saveta i Vlade Kneževine Srbije 1875 – 1878.“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.