U trendu

N. Kajtez: Da li je čovek danas stvaralac ili uništitelj?

BEOGRAD – U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u Beogradu danas je predstaljena knjiga “Opravdanje stvaralaštva” značajnog srpskog filozofa Nikole Kajteza, koji je rekao da je tim delom pokušao da stvaralaštvo utemelji kao filozofsku kategoriju, pri čemu se kreativnost može izučavati kroz kulturu, umetnost, nauku…
„Postavlja se veliko pitanje da li je čovek stvaralac ili uništitelj. Ume da bude jedno i drugo. Ali, šta je više od ta dva“, izneo je Kajtez svoju tezu i temu koja se delom provlači kroz knjigu.

Po njemu, uvek se vodi velika trka između stvaranja i uništavanja, jaka je potreba u ljudskom biću za obe pojave, konstrukcijom i destrukcijom, što zalazi i u polje psihologije, ne samo filozofije.

„Danas je prisutna svuda trijada – materija, energija i informacija. Kada se pravilno koriste pretvaraju se u znanje i mudrost. Čovek bi u nekim okolnostima upijao toliko znanje i moć da bi mogao da menja prirodne zakone. Albert Ajnštajn je govorio da bi u fizici sve moglo da se promeni, ali da jedino entropija mora da ostane ista“, istakao je Kajtez.

Naglasio je da je čovek kreativac ili potrošač svega materijalnog i energetskog.

„I tu se takođe vodi velika trka. Neki materiju i energiju koriste za stvaranje i znanje. Drugi ih troše na zabavu, putovanja, sve što je trenutna čulnost, gde spada i gledanje televizije i slični sadržaji“, naveo je Kajtez govoreći o tmi svoje knjige.

Dotakao se i aktuelne, za mnoge bolne teme pandemije, te se pitao da li je korona stvaralački ili destruktivni proces.

„Ako je gledamo kao nešto negativno što sve ljude nervira, kaže on, onda je korona destruktivna, jer su mnoge aktivnosti smanjene, putovanja, kulturni događaji“,primetio je.

Smatra ipak da je kovid 19 doneo i ogromne mogućnosti za stvaranje, jer, kaže, u izolaciji niko ne može sprečiti druge da slikaju, pišu, kreiraju buduća dela.

„Tada ljudi imaju više vremena za razne kreativnosti“, konstaovao je.

Takođe, Kajtez je naveo primere velikih festivala kakav je Exit ili Doček povodom titule Evropske prestonice kulture 2022 u Novom Sadu kao prave spektakle i gala događaje, ali bez osobine i funkcije stvaralaštva.

Kako je objasnio, to je samo fešta gomile muzičara, izvođača koji nastupaju da bi kao klovnovi zabavili narod, i tako pripadaju procesu destrukcije.

Fenomen stvaralaštva se u ovoj inovativnoj knjizi istražuje na sveobuhvatan i kritički način, jedinstven u filozofskoj literaturi.

Knjiga „Opravdanje straralaštva“ u izdanju Službenog glasnika donosi radikalno novu viziju stvaralaštva od ranije poznatih.

Kroz tri poglavlja i celine “Priroda koja stvara”, “Stvaralaštvo samosvesnih posmatrača” i “Vrednost i smisao stvaralaštva”, Kajtez predstavlja integralnu, višeslojnu i originalnu definiciju stvaralaštva.

„Knjiga Nikole Kajteza je delo koje zaslužuje punu pažnju, ne samo profesionalnih filozofskih krugova, nego i šire kulturne javnosti, rekao je prof. dr Saša Radojčić, filozof i pesnik i citirao autorovu definiciju „stvaralaštvo je fundamentalna manifestacija postojanja“.

Ruski filozof, prodekan za nauku Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Aleksej Kozirjev zapisao je da su ideje koje je autor predložio intrigantne u svetskim razmerama i da nam pokazuju u kom duhu i pravcu treba da se razvija savremena filozofija.

Na promociji u Zavodu o knjizi govorili su i Vladimir Kolarić, teoretičar umetnosti i kulture i Marko Krstić, direktor ove ustanove kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.