U trendu

Na filmskom festivalu u Sofiji „Živ čovek“ i „Oaza“

SOFIJA – Najnoviji dugometražni domaći filmovi „Živ čovek“ Olega Novkovića i „Oaza“ Ivana Ikića biće prikazani na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji koji počinje danas i trajaće do 24. marta.
Ta ostvarenja već su premijerno prikazana na međunarodnim fimskim smotrama, a u okviru zvaničnih i redovnih konkursa podržao ih je Filmski centar Srbije (FCS).
“Živ čovek” je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu.
Taj film Olega Novkovića prema scenariju Milene Marković imao je nedavno svetsku premijeru na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu, Nemačka.
Glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko, koji je snimanje ostvarenja završio pre odlaska u Ameriku 2019. godine, a osim njega igraju: Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković.
Bračni par i kreativni tandem Novković – Marković potpisao je i krimi seriju “Močvara”, kao i prethodne filmove – “Sutra ujutro”, “Beli, beli svet”, “Rudarska opera”, “Otadžbina”.
Radnja filma “Oaza” smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a zaplet se odvija oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.
Njih igraju naturščici debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, dok su u ulogama vaspitača Maruša Mejer i popularni Goran Bogdan.
Film je premijerno prikazan u zvaničnom programu 77. Venecijanskog filmskog festivala 2020, gde je režiser osvojio nagradu „Europa Cinemas Venice Label“, a sam film je proglašen kao najbolji u selekciji “Dani autora”.
U toku je i 18. po redu program „Sofia Meetings“, gde će biti prezentovani budući domaći filmovi u razvoju – “Mraz” Pavla Vučkovića, “Peščana hronika” Petra Ristovskog, “Antitalenti” u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića, “Embrion” Maše Šarović i “Yugo Florida” Vladimira Tagića, ali i nova TV serija “Turbo”.
U selekciji “Radovi u toku” učestvovaće i projekat filma “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Raše Andrića, po romanu Jasminke Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.