U trendu

Na jugoistoku Španije otkrivena jedinstvena pećina s tragovima medveđih kandži

MADRID – Na jugoistoku Španije otkrivena je jedinstvena ogromna pećina s tragovima medveđih kandži i velikim stalaktitima, što predstavlja otkriće svetskih razmera koje će dati doprinos proučavanju praistorije, objavio je danas Gardijan.

Istraživački tim je saopštio u petak da otkriće sugeriše da su pećinski medvedi možda živeli južnije nego što se mislilo.

Istraživači koji ispituju pećinski sistem na jugoistoku Španije otkrili su ogromnu pećinu, ukrašenu ogromnim stalaktitima i izdubljenu dugim kandžama izumrlih pećinskih medveda.

Pećina je otkrivena u Kueva del Arko, nizu pećina u klisuri Almadenes u blizini mursijskog grada Sijese.

Iako je lokacija već dala dokaze o naseljima koja datiraju pre 50.000 godina, što je čini jednim od retkih mesta na istočnom Iberijskom poluostrvu gde se može dokumentovati tranzicija od neandertalaca ka modernim ljudima, stručnjaci koji su vršili iskopavanja sumnjali su da će na toj lokaciji biti novih otkrića.

Tim, predvođen istoričarima sa Univerziteta u Mursiji Ignasijem Martinom Lermom i sa Univerziteta Jaume I u Kastelu Didakom Romanom, naišao je tokom iskopavanja 2018. godine na ono što su mislili da je ulaz u veliku komoru, ali su iskopavanja prekinuta zbog pandemije korone.
Istraživački tim je saopštio u petak da su pojedini odeljci u novootkrivenoj pećini visoki i 20 metara, što ih čini najvišim u regionu, a da su i stalaktiti jednako bez premca, a da su pojedini od njih dugi tri metra i široki jedan centimetar, zahvaljujući izolaciji pećine tokom mnogih milenijuma.

Belezi na zidovima sugerišu da su pećinski medvedi, koji su izumrli pre oko 24.000 godina, možda živeli južnije na Iberijskom poluostrvu nego što se ranije mislilo, naveo je istraživački tim.
„Identifikacija tragova kandži pećinskog medveda na mnogim delovima zidova čini pećinu glavnim i zaista jedinstvenim primerom mesta gde su ovi ogromni sisari živeli u južnoj Evropi“, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar