U trendu

Nagrada „Jovan Skerlić“ Nemanji Veljoviću Subrosi

BEOGRAD – Književni kritičar i teoretičar Nemanja Veljović Subrosa (24) dobitnik je nagrade „Jovan Skerlić“ za knjigu književnih kritika i eseja „Između redova“, sa podnaslovom “Konačni uvod i početak priče” (IK „Solaris“, Novi Sad, 2021), saopštili su iz žirija koji je odlučivao o nagradi.
Stručni žiri koji je radio u sledećem sastavu: Vasilije Domazet, Zoran Bognar, Lena Volgin, Zoran Milisavljević i Mileta Simić.
Kako pišu u obrazloženju za nagradu – ako je iko u poslednje vreme, u savremenoj srpskoj književnoj kritici, skerlićevski britak, lucidan i po stilu originalan, onda je to nesumnjivo Nemanja Veljović Subrosa.
„Ove reference laureat je opravdao, ne samo u nagrađenoj knjizi, već i kao književni kritičar dnevnog lista “Danas” i radio emisije “Čitač” na Radio Beogradu 2, ali i na mnogim književnim tribinama i okruglim stolovima o savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti“, navodi žiri u saopštenju.

Oni su istakli da je poznati nemački filozof Manfred Frank rekao da je književna kritika samo puka sekundarna literatura, odnosno “literatura o literaturi”, i da ona sama po sebi ne može biti umetnost.

Žiri od pet članova je naglasio da Nemanja Veljović Subrosa svojim lucidnim stilom i tekstovima u knjizi “Između redova” uverava baš u suprotno.

Datum i mesto uručenja nagrade „Jovan Skerlić“ će biti naknadno određeni.

Nemanja Veljović Subrosa je rođen 1997. godine u Blacu, a dolazi sa studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde trenutno živi i radi u medijima.

Piše književnu kritiku, oglede iz književnosti i teorije književnosti, radovi su mu objavljeni u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

Pisao je o Lazi Kostiću, Ivi Andriću, Radu Draincu, Dušanu Matiću, Oskaru Daviču, Peteru Handkeu i drugima.

Za esej „Poetsko-filozofska misao u stihu Glad mi je beskrajna a ruke večno prazne“ je dobio nagradu Mladi Drainac za 2017. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.