U trendu

Nagrada „Kočićevo pero“ Mileti Prodanoviću

BEOGRAD – Mileta Prodanović dobitnik je književne nagrade „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2019. godine za knjigu priča „O papagajima i predatorima“, objavljenu u izdanju „Arhipelaga“.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Kako se navodi u obrazloženju, žiri je Prodanovića nagradio „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči“.

Jergović u obrazloženju odluke podseća da je Mileta Prodanović likovni umetnik, slikar, univerzitetski profesor, prozni pisac, pripovedač i romansijer.

„Dok je u slikarstvu esteta, umetnik izrazito stilizovanog i artificijelnog gesta, u književnosti je nešto od toga suprotno, tome gotovo pa suprotstavljeno: pisac obuzet stvarnošću i aktualnim stanjem epohe. Prodanović se u ovoj knjizi formom kratke priče služi da razloži postkomunističko, posthumanističko, postpredmetno doba, koje se, već pomalo bezrazložno, još uvek naziva razdobljem tranzicije“, ocenio je Jergović.

On posebno naglašava veštinu pripovedanja i odgovor stvarnosti koji pričaju Prodanovićeve priče iz knjige „O papagajima i predatorima“.

„Priče iz knjige ‘O papagajima i predatorima’ mračno su vedre pripovesti o tom dugom prelaženju koje troši ne samo ljudske živote nego i znanja, iskustva, verovanja i ideale na kojima je bila zasnovana naša prethodna ljudskost. Pisane vešto, gotovo neočekivano jasne, Prodanovićeve su priče svojevrsni odgovor stvarnosti, kao polemika čovekova i piščeva s nevoljnim okolnostima vlastitog života. Stotinu i koju godinu udaljen od Kočićeva života, Mileta Prodanović zaslužuje pero koje nosi njegovo ime. Zaslužuje ga svojim pripovedalaštvom, ali i svojim nemirenjem, iz kojeg je potekao njegov temeljni razlog za književnost“, istakao je Jergović.

Nagrada „Kočićevo pero“, koju dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd, biće uručena Mileti Prodanoviću polovinom jula u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.