U trendu

Napadi na slobodu izražavanja su napadi na ljudsku prirodu

Britanski književnik indijskog porekla Salman Rušdi izjavio je danas u Frankfurtu da svako ograničenje u slobodi izražavanja predstavlja napad na ljudsku prirodu.

„Ograničenje u slobodi izražavanja nije samo cenzura, to je napad na ljudsku prirodu jer je čovek jedino biće koje poseduje govor i priča priče“, rekao je Rušdi na konferenciji za novinare povodom otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu, koji bojkotuje Iran zbog njegovog prisustva.

Rušdi je rekao da sloboda izražavanja ne predstavlja neku kulturološku specifičnost i da je „to univerzalni princip jer bez te slobode ni ostale nisu moguće“.

Dolazak književnika u Frankfurt izazvalo je veliko nezadovoljstvo Irana koji je 1989. godine izdao fatvu zbog njegovog dela „Satanski stihove“ koje smatra bogohulnim za islam.

„Moramo da nastavimo borbu za slobodu izražavanja“, dodao je Rušdi koji je nedavno izdao roman „Dve godine, osam meseci i 28 noći“ (Two years, eight months and twenty-eight nights).

Rušdijeva knjiga „Satanski stihovi“ zabranjena je u Iranu od 1988. godine. Rušdi je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je 2007. godine da je fatva i dalje na snazi.

Sajam knjiga u Frankfurt zvanično počinje sutra i trajaće do 18. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar