U trendu

Nemački rimejk klasika Na zapadu ništa novo trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA

LONDON – Nemački rimejk klasičnog antiratnog filma „Na Zapadu ništa novo“ osvojio je nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), a film je trijumfovao u nekoliko drugih ključnih kategorija.

Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka koji je objavljen 1929. godine i film govori o strahotama Prvog svetskog rata iz perspektive mladog nemačkog vojnika.

Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a nagrade su dodeljene i za najbolju adaptaciju scenarija, za najbolji film na ne-engleskom jeziku, za zvuk i najbolju muzičku kompoziciju, prenosi Rojters.

„Hvala svima koji su mi vratili poverenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio veru da mogu da snimim ovaj film“, rekao je reditelj Edvard Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.

Konkurencija je oštra i u kategoriji za najboljeg glavnog glumca u kojoj se takmiče Kolin Farela za rolu u filmu Benšiz, Brendan Frejzer za ulogu u filmu Kit u kojem igra bolesnog gojaznog čoveka koji pokušava ponovo da se poveže sa svojom ćerkom i Ostin Batlerom za uligu Elvisa Prislija u filmu Elvis.

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti odala je priznanje pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti II koja preminula prošlog semptembra.

Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine oživela je sećanje i odala počast životu i delu kraljice Elizabete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.