U trendu

Nenad Grujičić dobitnik „Velike bazjaške povelje“

NOVI SAD – Srpski pesnik i pisac Nenad Grujičić ovogodišnji je laureat nagrade “Velika bazjaška povelja” za ukupno pesničko i književno delo, saopštio je Savez Srba u Rumuniji iz Temišvara.

Ova nagrada smatra se najvećim književnim priznanjem Srba u Rumuniji, a odluku o dobitniku jednoglasno je doneo petočlani žiri u čijem su sastavu srpski pisci koji žive u Rumuniji: Slavomir Gvozdenović, Ljubinka Perinac Stankov, Predrag Despotović, Goran Mrakić i Miladin Simonović.

Počevši od svoje prve knjige pesama “Maternji jezik“ (1978), Grujičić je autor oko četrdeset knjiga poezije, proze, ogleda, eseja, kritika, polemika i antologija, a njegova poezija prevedena je na oko 20 jezika u svetu.

Dobitnik je nagrada sa imenima Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Save Mrkalja, Petra Kočića, Vase Pelagića, Pavla Markovića Adamova, Milana Rakića, Ive Andrića, Braće Micić, Skendera Kulenovića , Lazara Vučkovića i drugih.

Pored toga, dobitnik je i povelje Grada Sremskih Karlovaca, Povelje Srpskog filozofskog društva, Kondira Kosovke devojke, Pečata varoši sremskokarlovačke, nagradâ Stražilovo, Šušnjar, Pjesma nad pjesmama, Zlatni prsten, Zlatni Orfej, Zlatne značke kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Prve nagrade na Smotri jugoslovenskih radija u Ohridu za emisiju radio Novog Sada „Od bećarca do ojkače“, i drugih.

Svečano otvaranje manifestacije i susret sa ovogodišnjim dobitnikom predviđeno je najpre u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru a uručenje nagrade biće tradicionalno obavljeno u manastiru Bazjaš u prisustvu episkopa Temišvarskog Lukijana.

Osim toga, Grujičić je pozvan da učestvuje na 28. duhovno-književnoj manifestaciji „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, koja će biti održana od 17. do 19. avgusta u manastiru Bazjaš.

Na manifestaciji će biti i organizovano međunarodno pesničko veče uz učestvovanje stranih i pesnika iz srpske dijaspore iz Nemačke, Austrije, Češke, Mađarske, Srbije i drugih zemalja, a potom i pesničko veče „Tako su govorili naši preci“ u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore.

Među dosadašnjim dobitnicima “Velike bazjaške povelje” nalaze se Miodrag Pavlović, Ivan V. Lalić, Slobodan Rakitić, Branislav Petrović, Adam Puslojić, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Zlata Kocić, Stevan Tontić, i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.