U trendu

Nešković: Mladi se bave umetnošću uprkos svemu

BEOGRAD – Treći Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice biće održan 2. i 3. novembra na Mećavniku, a selektor, reditelj Milan Nešković, sa zadovoljstvo najavljuje veliki broj mladih koji će predstojećeg vikenda biti u Drvengradu na Tari.

„Ovogodišnji slogan festivala je ‘Pozorišni Kustendorf’, ne samo zbog mešanja filma i pozorišta i tema koje ćemo obrađivati, nego i zbog činjenice da od ove godine postaje internacionalni“, rekao je Nešković, dodavši da su potpisali sporazum sa akademijama u Jaroslavu (Rusija) i Lođu (Poljska).

U takmičarskom programu biće izvedene četiri predstave, tri u produkciji akademija iz Srbije i jedna iz Rusije koje će se boriti za nagradu „Zlatni list“, a u žiriju će biti glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i dramski pisac Maja Todorović.

Državna pozorišna akademija iz Jaroslava (Rusija) takmičiće se s predstavom „Slon“ Aleksandra Kopkova, a Akademija umetnosti Beograd s predstavom „Mamu mu j… ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog.

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu odigraće „Pošto gvožđe“ Bertolda Brehta, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom „Dok čekamo Godoa“, po kultnoj drami Semjuela Beketa.

„Samo u takmičarskom programu učestvovaće oko šezdesetak studenata, a preko 100 studenata ćemo imati na radionicama i večernjim predstavama. Mnogo studenata se još javlja sa željom da prisustvuju festivalu i počela je ona groznica kao za Kustendorf kada se iznajmljuju kuće u okolini“, rekao je Nešković Tanjugu.

Primetio je da u studentskim predstavama ove godine ima više optimizma nego što je bio slučaj prošle godine.

„Prošle godine studentske predstave su imale dosta pesimističan pogled na svet i na budućnost mladih, što mi se nije dopalo. Ove godine je apsolutno drugačija priča, kao da nisu isti ljudi, a jesu. Nešto im se dogodilo. Valjda su odlučili da se bave umetnošću uprkos svemu“, rekao je Nešković.

Kaže da istražuju različite stilove i žanrove i preispituju njihove granice.

„Neki stilovi su bili određeni samo za neke žanrove, oni to negiraju, preispituju, pa imamo ekspresivno realističnu predstavu iz Jaroslava sa 22 glumca na sceni, zatim ekspresionistički kabare Brehta, imamo jako impresionističkim stilom ispričanu dramu Dejana Dukovskog i Akademiju umetnosti iz Novog Sada koji na potpuno nov i beketovski tačan način igraju predstavu po mitovima ‘Čekajući Godoa'“, rekao je selektor.

Ovogodišnja selekcija, kaže, vraća mu veru u mlade ljude, koji su „počeli da rade uprkos svemu što se oko njih dešava“.

„To je pravi način pravljenja umetnosti, izmestiti se iz dnevno-političkih situacija, jer umetnost je oduvek trebalo da bude veća od života“, primetio je Nešković.

Posebna pažnja na festivalu biće posvećena granicama između filma i pozorišta, ukoliko i dalje postoje, pitanjima kuda ide film, a kuda pozorište, o čemu će studentima govoriti Emir Kusturica.

Mećavnik će ugostiti i ansambl Narodnog pozorišta Sombor sa predstavom „Kad bi Sombor bio Holivud“ u režiji Kokana Mladenovića, rađenom u stilu nemog filma, kao i predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „Crna kutija“ inspirisanu velikim italijanskim filmskim hitom „Savršeni stranci“ Paola Đenovezea, koju je režirao Andrej Nosov.

Nešković kaže da im je ideja da za peto izdanje naprave svoju produkciju koja bi imala premijeru na Mećavniku, i to u koprodukciji s nekim od beogradskih pozorišta kako bi taj komad nastavio da živi na repertoaru tog teatra.

„Danas generalno, pogotovo kada imamo realne probleme s finansiranjem u kulturi, moramo da se okrenemo alternativnim načinima finansiranja i da se što više sklanjamo iz institucija, ako želimo da se ne učaurimo i da napredujemo“, rekao je Nešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.