U trendu

Ninković: Balet „Mamac“ se bavi problemima sadašnjosti

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bila je koreografkinja Sanja Ninković koja je govorila o radu na baletskoj predstavi „Mamac“, čije izvođenje se očekuje 27. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Ninković je istakla da će to biti prvo igranje predstave od početka sezone s tim da se podela promenila i sada imaju igrače koji prvi put igraju u „Mamcu“.

Predstava se istakla i privlači pažnju savremenom temom, a Ninković ističe da je važno „da se kroz baletske predstave bavimo problemima sadašnjice“.

„Govori o tome ka čemu je usmerena čovekova pažnja u savremenom vremenu i koliko nam neke društvene okolnosti nameću lake i zabavne sadržaje ka kojima se sve više okrećemo u odnosu na neke koji zahtevaju naša dublja promišljanja“, ocenila je Ninković,

„Mamac“ ispituje „koliko je zabava u današnje vreme postala imperativ“, dodala je koreografkinja, odnosno bavi se „ozbiljnom temom čovekovih problema, suočavanja, borbe, gubitaka u uslovima skraćene pažnje“.

Tokom rada na na predstavi za Ninković je bilo najzahtevnije da „veruje u svoju kompleksnu ideju“, pošto je put ka realizaciji pun pitanja, grešaka i skretanja, što je „normalno u koreografskom radu“.

„Najteže za mene je bilo ono što je moguće u vašoj glavi zaista sada i relalizovati, a proces realizacije je vrlo slojevit. Potrebno je da budete dosledni u svojoj ideji. Ona se ostvaruje tako što se bavite najmanjim detaljima predstave“, navela je Ninković.

On ja upozorila da se od početka pandemije radi u izmenjenim okolnostima i da je „najteže za baletske igrače“, jer nemaju kontiunutet u radu a svaka pauza ih usporava i vraća unazad.

„Baletski igrači imaju fizičku spremnost profesionalnog sportiste i u tom smislu su treninzi, vežbe i probe nešto što moramo svakog dana da radimo“, naglasila je Ninković.

Prema njenim rečima, nekoliko početnih pandemijskih meseci kada se ništa nije radilo bili su jako teški, a nije bio ništa lakši ni period pred premijeru „Mamca“ u decembru 2020.godine.

„Imali smo probe, igrači su nosili maske. To je jako teško za naše disanje, ali odlučili smo se na to da bi smanjili rizik. Beskrajno se zahvaljujem igračima što su bili istrajni i hrabri u radu, kada je zaista bilo najteže za održavanje predstava“, rekla je koreografkinja.

Komentarišući uticaj pandemije na budućnost baleta, Ninković je primetila da su mnoge predstave izvođene bez publike putem lajv strima imale veliku gledanost što pokazuju da su uspele da dopru i do šire publike.

„Ali kada se poredstave normalno odžavaju naša gledališta su puna“, dodala je Ninković.

Ona je rekla da se nada da smo dobili dva različita načina gledanja predstava, pošto kamera može da predstavi neku novu dinamiku baleta, dok ostaje „nezamenjiv momenat uživo kada gledate predstavu“.
„Možda gledati jednu istu predstavu uživo i preko interneta može da bude nova dimenzije igre?“, rekla je Ninković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.