U trendu

„Nju Triniti Barok“ svira Bahovu „Pasija po Mateju“

BEOGRAD – Novosadski hor „Orfelin“ i ansambl „Nju Triniti Barok“ (New Trinity Baroque) združenim snagama već nedelju dana probaju u novosadskoj Sinagogi, gde će se u okviru proslave „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“ izvesti večeras Bahova „Pasija po Mateju“ , a u Beogradu u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sutra, 3. marta.

Dirigent projekta Tamara Adamov Petijević za ovu priliku okupila je izuzetan vokalni ansambl sastavljen od 6 solista, među kojima je čak 5 stranaca.

Uloge Jevanđeliste i Isusa date su tenori Rihardu Rešu (Rićard Resć) i baritonu Kristijanu Hilcu (Ćristian Hilz) iz Nemačke, dok arije pevaju naša sopranistkinja Radoslava Vorgić, mecosopranistkinja Ivana Srbljan iz Hrvatske, italijanski tenor Luiđi Kjaramonte (Luigi Ćiaramonte), kao i bas-bariton Valteri Torika (Waltteri Torikka) iz Finske.

Instrumentalni ansambl čine članovi ansambla za ranu muziku „Nju Triniti Barok“ (New Trinity Baroque), koga vodi naš priznati specijalista za muziku baroka, maestro Predrag Gosta.

Koncertmajstor baroknog orkestra biće Andrej Kapor – izuzetni mladi baroki violinista koji je rođen u Subotici ali živi u Mađarskoj – a solista na viola da gambi biće naš najbolji barokni čelista i gambista Srđan Stanić, koji je inače dugogodišnji član više ansambala za ranu muziku kod nas, uključujući i onaj najstariji sa naših prostora – ansambl „Renesans“.

Bahova „Pasija po Mateju“ kod nas je izvedena poslednji put pre 30 godina, sa horom i orkestrom RTS-a, a pod upravom Vladimira Kranjčevića.

Pre toga, sa maestrom Mladenom Jaguštom.

Kompleksnost ove kompozicije, koja je grandiozna u svakom pogledu jer zahteva dupli hor, dupli orkestar, dečji hor i vokalne soliste, a traje preko dva sata.

Pored toga, orkestar je pun „čudnih“ instrumenata iz perioda Baroka za koje je teško naći ekvivalentne instrumente u današnjici, zbog čega se savremeni orkestri često ograđuju od izvođenja Pasije. Kao primer, među njima su, pored viola da gambe, i oboa da kača (oboa da cačia), oboa d’amore, pored naravno orgulja i čembala.

Bah je odlučio da nekoliko najvažnijih instrumentalnih sola podari upravo tim instrumentima, koji svojom arhaičnošću podržavaju priču o Hristovom stradanju. Važnu solističku deonicu ima i barokna violina, koja svira izuzetno virtuozno u dve arije, među kojima je i ona najpoznatija – „Erbarme dić“.

Koncert je podržan od strane fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.“. Ulaznice po ceni od 1000 dinara su dostupne na Biletarnici Kolarčeve zadužbine, a za novosadski koncert preko Muzičke omladine Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar