U trendu

Nobelova nagrada za književnost

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost jeste britanski pisac, rođen na Trinidadu, poreklom Indijac, koji je uz sve to i nosilac titule „Sir“ – Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Samo ovo nabrajanje upućuje na ličnost zanimljive biografije i vrlo raznolikog opusa, u kome se mešaju žanrovi, različita podneblja i jezici, „Čehov i kalipso“.

Sir V.S. Naipaul rođen je 1932. godine na Trinidadu, u uglednoj porodici indijskih doseljenika, odakle se upućuje u Kraljevinu Britaniju sa 18 godina, kako bi studirao na Oksfordu. I posle završenih studija nastavlja da živi na Ostrvu (danas u kući blizu Stounhendža), i trajno i potpuno se posvećuje pisanju. Neodvojiva od njegovog dela su i česta putovanja, na kojima je obišao sve kontinente, a koja su i ostavila jak trag u njegovim novelama i romanima – posle slikanja Trinidada, on se posvećuje običnim sudbinama „malih“ ljudi u Indiji, Africi, islamskoj Aziji, Južnoj Americi, i naravno, svojoj novoj domovini, Velikoj Britaniji. Taj nedostatak „korena“ i posebna perspektiva koja iz toga proizilazi jeste nešto što ističu kritičari kada govore o njegovom delu, koje predstavlja originalnu mešavinu žanrova, stilova i različitih kultura.

Kosmopolitizam ovoga pisca često je obojen osećanjem otuđenosti, pa i pesimizma, naročito kada piše o zemljama „trećeg sveta“ i pustoši koju je iza sebe ostavila kolonijalna vladavina velikih sila. Kritički tonovi, kojima je vrlo naklonjen, naročito su jaki kada piše o islamskom fundamentalizmu u Maleziji, Pakistanu, Iranu i Indoneziji, zbog čega je stekao reputaciju „neprijatelja islama“ u pomenutim državama – Iran je i zvanično protestovao zbog uručivanja Nobelove nagrade ovom piscu.

Remek-delom se smatra novela „The Enigma of Arrival“, u kojoj V.S. Naipaul, prema rečima jednog kritičara, „uranja u englesku realnost na način antropologa koji izučava drevno, nepoznato pleme u dubinama amazonske džungle“, opisujući slom nekada velike kolonijalne sile. Uglavnom najuspešniji u kraćim formama, pripovetkama i novelama, tokom svoje plodne karijere ovaj pisac se često okretao dokumentarizmu, autobiografskoj i putopisnoj literaturi, ali i duhovitim prikazima svakodnevnog života na ulicima gradova koje je posetio

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.