U trendu

Nova Aleksandrijska biblioteka

Na obalama Sredozemnog mora, u egipatskom gradu Aleksandriji, u trećem veku pre Hrista sagrađena je biblioteka koja je predstavljala glavni obrazovni centar antičkog sveta. Aleksandrijska biblioteka, zajedno sa 500.000 svitaka, nestala je u požaru, čiji uzrok nije poznat. Postoje različite hipoteze: neki naučnici smatraju da je biblioteka nestala u velikom požaru koji je zahvatio Aleksandriju, dok drugi tvrde da je ona namerno zapaljena. Po nekima je spaljivanje naredio Julije Cezar 48. godine pre naše ere, drugi opet smatraju da su to učinili rani hrišćani 391. godine, a postoji i teorija po kojoj su za nestanak najveće riznice znanja antičkog sveta odgovorni muslimanski zeloti koji su lomaču priredili 642. godine.

Ideja o obnovi Aleksandrijske biblioteke postoji već dugo, a izgradnja je započeta 1993. godine, posle dugotrajnih pregovora, pronalaženja pravog idejnog rešenja i raspisivanja konkursa, na kom su pobedili Norvežani (arhitektonski studio Snohetta Architects). Zgrada u obliku diska i betona, u kojoj se trenutno nalazi 240.000 knjiga, svečano je otvorena 16. oktobra, ceremonijom kojoj je prisustvovalo više od 3.000 javnih ličnosti, u rasponu od političara i kraljeva do slavnih umetnika i dobitnika Nobelove nagrade.

U čast otvaranja najveće biblioteke Azije i Afrike, komemorativnu ploču otkrili su egipatski predsednik Hosni Mubarak i prvi čovek Francuske, Žak Širak. Egipatski predsednik prisutnima se obratio u čitaonici biblioteke, trenutno najvećoj na svetu, otkrivajući zajedničke planove egipatske vlade i UNESCO-a koji se odnose na povećanje fonda biblioteke – za pet godina planira se prikupljanje pet miliona naslova.

Pored zgrade biblioteke, čiji oblik simbolizuje izlazeće Sunce, otvoren je i sajt biblioteke na kom se nalazi arhiva od deset milijardi stranica teksta koja će se uvećavati tokom narednih godina, da bi, verovatno, u jednom trenutku bilo arhivirano sve što se u biblioteci nalazi. Pored tekstova, dostupna je i zvučna i filmska arhiva.

Korisne adrese:

  • Ancient Bibliotheca Alexandrina
  • New Bibliotheca Alexandrina
  • Snohetta Architects

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Pogledaj komentare (1)