U trendu

Nove avanture Putnika

Pred našom publikom se, konačno, našao i drugi deo trilogije "Četvrti predeo" misterioznog autora koji koristi pseudonim Džon Dvanaest Jastrebova. Naziv prvog dela je bio "Putnik", a drugog "Tamna reka" i po kvalitetu ne zaostaje za prvim delom.
U romanu "Putnik" upoznali smo se sa svetom sasvim nalik našem sopstvenom, prepunom tehnologije koja služi nadgledanju života svih. Izvesna grupa, po imenu "Bratstvo", želi da uz pomoć tehnologije kontroliše čovečanstvo; u tome im smetaju Putnici, muškarci i žene koji imaju sposobnost da napuste svoje telo, istražuju paralelne svetove i iz njih donose nove ideje. Putnici su neretko tokom istorije postajali proroci ili sveci, i ne samo da nisu podložni kontroli već donošenjem novih ideja ometaju uspostavljanje bilo kakvog oblika totalitarne kontrole. Zbog toga je "Bratstvo" ubijalo Putnike kad god uspe da ih nađe, a u tome su ih ometali Harlekini, muškarci i žene zakleti da štite Putnike. U romanu "Putnik" došlo je do trenutka kad je "Bratstvo" nadomak mogućnosti potpune kontrole, a Putnika kao da više nema; međutim, sinovi nestalog Putnika Metjua Korigana, Majkl i Gejbrijel, polako uče da i sami postanu Putnici. Majkl se, u želji za vlašću, pridružuje "Bratstvu", dok Gejbrijel, uz pomoć Harlekinke Maje, uspeva da pobegne.
U romanu "Tamna reka", Gejbrijel i Majkl dobijaju nagoveštaj da im je otac i dalje živ. Majklova želja je da oca uništi, kako mu ne bi ugrozio novostečenu moć, dok Gejbrijel želi da sa ocem razgovara, uči od njega, zaštiti ga. I trka ko će ga prvi pronaći kreće – hoće li to biti Gejbrijel, koji ima svega nekoliko prijatelja da mu pomognu, a svi koji mu pruže pomoć rizikuju da ih "Bratstvo" po kratkom postupku eliminiše, ili će to biti Majkl, koji sada ima pomoć najmoćnijih svetskih organizacija i najmodernije tehnologije? Trka ide od Njujorka, preko Londona, do Irske, a neki likovi će putovati i do Italije i Etiopije.
I jedan i drugi brat proći će kroz mnogo štošta, kao i Majklovi saveznici, stari i novi, i kao i Gejbrijelovi prijatelji, stari i novi (između ostalog, Gejbrijel upoznaje Slobodne trkače, grupu veoma hrabrih ljudi koji ne mogu da smisle mašine za nadzor, protive se ograničavanju sloboda, a naziv imaju jer organizuju opasne trke preko gradskih krovova). Pred svima će se naći veliki izazovi, neće svi preživeti, a posebno težak zadatak će se naći pred Majom, izazov da učini nešto što nijedan Harlekin nije, da Putnika kojeg štiti prati i van granica ovog sveta – što bi je moglo koštati života.
"Tamna reka" ima zanimljivu priču i još zanimljivije likove. Sve njihove muke, radosti, gubitke, proživljavate zajedno sa njima, strepite za njih. Ima puno akcije, kao i puno što lepih, što ružnih međuljudskih odnosa. Radnja je dobro vođena i roman se čita bez zastoja. Ako ste pročitali "Putnika", pročitajte i nastavak – a onda na red dolazi nestrpljivo čekanje na završetak trilogije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.